Opleiding Docent Babymassage Expert

‘‘Ik wil graag een brede opleiding,
zodat ik alle baby’s kan helpen en
vol zelfvertrouwen een cursus kan geven’’

”Ik profiteer graag van het netwerk
Babymassage Nederland,
zodat ik veel klanten krijg.”

 Je vindt het fijn om een belangrijke bijdrage te leveren aan ouders in de ontspanning en ontwikkeling van hun baby?

 Je voelt een passie om ouders te leren de onderlinge band en liefde met hun baby te intensiveren?

 Je bent altijd al gefascineerd geweest door baby’s en dit is voor jou het moment om je hart te gaan volgen?

Volg dan de opleiding docent babymassage expert!
Na afloop ontvang je een diploma en weet je zeker dat je alle vaardigheden beheerst en alle kennis in huis hebt zodat je vol zelfvertrouwen een cursus babymassage kunt geven aan ouders.

Waarom de opleiding bij Babymassage Nederland volgen?

 • We hebben  onderzoek gedaan naar Babymassage.
  En van daaruit eigen technieken ontwikkeld waar baby’s nog meer en langer van genieten.

 • Je leert diverse massagetechnieken uit verschillende stromingen.  Waardoor je goed kunt inspelen op de persoonlijke behoefte van zowel de baby als de ouder. En alle baby’s kunt helpen!

 • Wij zijn volledig gespecialiseerd in babymassage. En hebben daarom alle expertise in huis om je op te leiden tot docent babymassage expert!

 • De opleiding is heel visueel.  Instructievideo’s van de technieken en videofragmenten waarop echte baby’s gemasseerd worden. Dit is enorm leerzaam omdat je leert hoe alles in de praktijk werkt.

 • Je ontvangt een logo (keurmerk) voor op je website. En je profiteert mee met onze promotie van babymassage op Social Media.

 • Je krijgt veel waardevolle achtergrondkennis over baby’s zodat je een belangrijke bijdrage kunt leveren aan ouders in de ontwikkeling van hun baby. Dit is belangrijk omdat ouders graag tips en adviezen ontvangen.

 • Het is een intensieve en erkende beroepsopleiding (mbo+ niveau). Dat is erg belangrijk omdat je met een kwetsbare doelgroep werkt.

Profiteer mee van de promotie op Social Media

Regelmatig promoten wij berichten op Social Media.
Het doel hiervan is ouders informeren over het belang van het volgen van een cursus babymassage bij een docent die de brede opleiding bij Babymassage Nederland gevolgd heeft. Een brede opleiding is erg belangrijk want baby’s zijn een kwetsbare doelgroep.

Wat leer je?

De opleiding bestaat uit 6 modules

In deze module leer je alle basisprincipes van babymassage en de Shantala massagetechnieken. Je leert je ook babymassage volgens de © Babymassage Nederland methode” omdat deze voor veel baby’s beter werk!

Een groot deel van deze informatie vormt voor de cursist het uitgangspunt, om op een goede manier zelfstandig te kunnen starten met de massage.

Waarom is het belangrijk om voor een massagemoment rekening te houden met de bewustzijnstoestand van de baby? Waarom moet ik op de hoogte zijn van de verschillende reflexen? Waarom is een ontspanningsoefening voorafgaand aan een massage belangrijk? Dit zijn onderwerpen die in deze module behandeld worden.

Aan bod komen o.a. ook: de effecten van de babymassage, onderzoeken naar babymassage, contra-indicaties, het gebruik van oliën en etherische olie, grenzen, de manier van aanraken, het belang van vertragen, wennen, basisbevestigend dragen en lichaamstaal.

De volgende technieken komen aan bod:

 • Shantala babymassage: dit is een hele mooie, zachte en liefdevolle ontspanningsmassage afkomstig uit India.
 • Babymassage technieken volgens de © Babymassage Nederland methode: meer resultaat!

Vind je het leuk om ouders en baby’s te ondersteunen bij diverse babykwaaltjes? Je leert welke bijdrage je hierbij kunt leveren en welke specifieke massagetechnieken je kunt toepassen, speciaal gericht op de probleemgebieden van het babylichaam.

En wil je ook baby’s masseren met medische ‘probleempjes’? Ook dat leer je in deze. Zo leer je bijvoorbeeld welke reactie je kan verwachten indien er sprake is van een geboortetrauma, vroeggeboorte of postpartumdepressie. Je leert ook hoe je de ouder in die gevallen het best kunt benaderen. Ook leer je hoe tijdens de massage om te gaan met baby’s met heupdysplasie, reflux, navelbreuk, liesbreuk en klompvoetjes.

Aan bod komen ook inbakeren, de huid, de spieren, en de spijsvertering.

Je leert massagetechnieken voor baby’s met: een voorkeurshouding,  baby’s die overstrekken, darmkrampjes, verkoudheid, doorkomende tandje


Geen enkele baby is hetzelfde. Daarom is deze module zo waardevol. Je leert technieken uit diverse stromingen. Op deze manier kun je namelijk goed inspelen op persoonlijke behoeften van de baby. Voor met name onrustige en gevoelige baby’s en baby’s met een korte aandachtsspanne, is namelijk vaak een andere specifieke massage aanpak gewenst. Zo leer je bijvoorbeeld technieken die nog meer veiligheid, stevigheid en begrenzing bieden aan de baby. 

De volgende technieken komen aan bod:

Holistisch pulsen: het ritmisch pulsen/wiegen van het babylichaam. Elke ouder wiegt een baby regelmatig vanuit zijn/haar intuïtie. Wiegen heeft een kalmerend effect en daarin voorziet deze zeer rustgevende massagetechniek. Holistisch pulsen is speciaal ontwikkeld en afgestemd op baby’s. Het is ook zeer geschikt voor onrustige baby’s en baby’s die veel huilen. Voor veel baby’s favoriet!

Polariteitsmassage: rustgevende handen worden op specifieke plekken van het lichaam gelegd die energie opnemen en verdelen. De baby voelt geborgenheid en daarnaast breng je de baby in balans.

Commodemassage: even geen tijd voor een uitgebreide massage? Dan biedt deze heerlijke commodemassage uitkomst. Je leert hele fijne en doeltreffende technieken om een baby het gevoel van geborgenheid en veiligheid te geven en daarnaast de baby beter te laten aarden.

Baby-yoga: Baby- yoga zorgt op speelse wijze voor ontspanning. Je leert 8 basis yoga oefeningen en 2 oefeningen op een liedje en een rijmpje.


Docent Babymassage is een vak apart. Het houdt veel meer in dan alleen het overdragen van de technieken. Ouders vinden het erg prettig om ervaringen uit te wisselen met jou als docent en met andere ouders. Aangezien ze graag tips en advies willen ontvangen, is het erg belangrijk dat je zelf over voldoende algemene kennis van een baby beschikt. In module vier krijg je antwoord op o.a. de volgende twee vragen.

Welke 15 oorzaken zijn er waarom een baby kan huilen? Wat is de functie van huilen?

Aan bod komen ook: hechting, het ontwikkelingstempo, de motorische, lichamelijke, zintuiglijke en cognitieve ontwikkeling, de ontwikkeling van het tastzintuig, borstvoeding, inenten en tummy tub.


( alleen te volgen in groepsverband!) 

In deze module leer je eenvoudige maar hele mooie en doeltreffende energetische babymassage technieken. De technieken zijn helemaal van deze tijd en eigenlijk onmisbaar in jouw praktijk. Er worden namelijk steeds meer hoogsensitieve baby’s geboren. Het is belangrijk dat je hierop in kunt spelen!

We gaan ook dieper in op intuïtief masseren. Je leert hoe je je intuïtie verder kunt te ontwikkelen. Door te luisteren naar je gevoel zul je die technieken toepassen waar de baby op dat moment behoeft aan heeft. Hierdoor zal een baby meer en langer genieten van de massage.
Ook gaan we in op wat er met jouw energie gebeurt wanneer je lesgeeft!
Welke methodes zijn er om beter in je eigen energie te blijven?
Hoe scherm ik mezelf af tegen energieën van anderen?

Erg belangrijk als je hooggevoelig bent. Anders is de kans groot dat je ‘leeg’ bent na het lesgeven. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Je neemt dan snel gevoelens van ouders en baby’s over. Energieën gaan zich dan ‘mengen’ met elkaar.
Als dat gebeurt dan zul je de stem van je intuïtie minder goed horen.

Wat leer je nog meer: baby’s en intuïtie, hoogsensitieve baby’s, afstemmen, de verbondenheid van een baby met de emoties van zijn/haar moeder. Hoe herken en benader ik sensitieve baby’s en wat is hun reactie tijdens de massage? 

Klik hier voor referenties over deze module!


In deze module leer je hoe je met al het geleerde een goede les op kan bouwen. Tevens krijg je didactische principes aangereikt. Uiteraard gaan we ook in op hoe jouw cursus succesvol wordt. Daar komt namelijk wel wat meer bij kijken dan alleen het professioneel aanleren van de technieken. Wees je concurrenten dus een stapje voor! Je ontvangt achttien waardevolle tips voor het succesvol werven van ouders en daarnaast informatie over de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Wat verder aan bod komt is o.a.: een cursusmap samenstellen, een cursusschema en informatie over de lesopbouw, presenteren, lichaamshouding, interactie, kop-romp-staart principe, het ontvangen en geven van feedback (Sandwich model) en het opzetten van een eigen praktijk.


De opleiding bij Babymassage Nederland is vooral geschikt voor jou als jij het beste uit jezelf, baby’s en ouders wilt halen!

Wat zeggen andere over de opleiding?

“Ik heb de opleiding als erg prettig en leerzaam ervaren. Het is leuk dat de opleiding niet alleen gericht is op massagetechnieken, maar dat de lesstof ook op andere gebieden dieper op de materie ingaat, waardoor de cursus op een leuke en goede manier divers is. Door jouw enthousiasme en rust die je uitstraalt, waren de praktijkdagen erg prettig en vertrouwd. Alle (extra) informatie die je bij de thuis opdrachten hebt toegevoegd zijn voor mij ook erg leerzaam geweest. Hierdoor heb ik steeds meer ideeën gekregen om straks invulling te geven aan mijn praktijk.”

Marike den Braber (HBO verpleegkunde 2e graads)

”De online leeromgeving is heel uitgebreid, divers en professioneel. Naast alle literatuur staan er ook veel video’s op wat het leerproces ondersteunt. Erg prettig om mee te werken. Ik heb de opleiding als zeer prettig ervaren. Een mooie aanvulling op mijn werk als (kinder)diëtiste en lactatiekundige. Ik vond het ook goed te combineren naast een baan en een gezin. De praktijkdagen heb ik als heel nuttig en fijn ervaren. Miranda geeft de opleiding met veel passie en enthousiasme. Haar warme persoonlijkheid straalt uit in alles wat zij doet en verteld.” 

Mathilde Serné , Lactatiekundige en (kinder) diëtiste

Start vandaag nog met de opleiding!

Na je inschrijving ontvang je meteen inloggegevens voor de online leeromgeving.

De opleiding duurt 3 maanden en is inclusief

 • 4 praktijkdagen 

 • 4 online of live intervisie bijeenkomsten van  2 uur met studiegenoten. Datum bepaal je zelf. Je ontvangt een draaiboek met opdrachten. 

 • 2 á 3 uur online leren per week

 • Tussen de opleidingsdagen:
  – ontvang je persoonlijke feedback op opdrachten
  – begeleiding per e-mail
  – een telefonisch consult indien gewenst

 • Praktijkexamen 

Promotie

 • 2 jaar registratie in het register van Babymassage Nederland – RGDB  t.w.v. € 97,00! *

 • Je ontvangt een logo (keurmerk) voor op je website.

 • Je profiteert mee met promotie van babymassage door Babymassage Nederland op Social Media

Bonus

 • Gratis slaaplekker massage t.w.v. € 60,00

Toegang online leeromgeving

 • Je ontvangt 2 jaar gratis toegang tot de online leeromgeving

 • 6 uitgebreide E-books

 • 61 heldere instructievideo’s van de massagetechnieken.

 • 10 videolessen

 • 30 observatieopdrachten: op praktijkvideo fragmenten zie je hoe baby’s door hun ouders gemasseerd worden. Deze opdracht leert jou goed observeren en technieken beoordelen. Dit zorgt voor duidelijkheid en hierdoor leer je hoe alles in de praktijk werkt.

 • 9 instructiekaarten technieken. Deze kun je verstrekken aan ouders die bij jou een cursus volgen.

 • 30 praktijkverslagen

  •  

Leervorm, prijs, data praktijkdagen en locatie!

 • Hoe wil je de opleiding volgen, volledig online, in groepsverband, individuele begeleiding?

 • Waar wil je de opleiding volgen?

In groepsverband

In groepsverband werk je met elkaar en leer je van elkaar. Ervaring leert dat de onderlinge wisselwerking tijdens deze groepsmomenten je extra zullen motiveren en stimuleren.
Je zult de bijzondere kracht van de groepsdynamiek meteen ervaren.
Naast dat het hele leerzame dagen zijn, zijn het vooral ook gezellige en ontspannen dagen.

Praktijkdagen: 4 dagen van 10.00 t/m 16.00

Online intervisie: 4 bijeenkomsten 2 uur met studiegenoten. Datum bepaal je zelf. Je ontvangt een draaiboek met opdrachten. 

Kwintsheul (Zuid-Holland)
Meppel (Drenthe)
Lanaken (België)

Docent: Miranda van Kester

Na je inschrijving kun je meteen starten thuis starten de studie (online leren). Voor het volgen van de praktijklessen kun je kiezen uit de onderstaande data:

Kwintsheul: donderdag 8 en 29 oktober en donderdag 12 en 26 november  (van 10.00 t/m 16.00)
VOL

Kwintsheul: maandag 14 december, maandag 11 en 25 januari en maandag 1 februari (van 10.00 t/m 16.00) 
VOL

2021

Kwintsheul: vrijdag 29 januari, vrijdag 12 februari, vrijdag 5 en 26 maart (van 10.00 t/m 16.00)
Ja, ik wil inschrijven 897,00 

Meppel: vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 februari ( van  10.00 t/m 14.00 uur) en een online les in maart (datum in overleg). Speciale editie met nog meer persoonlijke aandacht (maximaal 3)
Ja, ik wil inschrijven 897,00 

Kwintsheul: donderdag 22 april, donderdag 20 mei, donderdag 10 juni en  donderdag 1 juli. (van 10.00 t/m 16.00)
Ja, ik wil inschrijven 897,00 


België
(Lanaken): Vrijdag 25 juni, zaterdag 26 juni en zondag 27 juni ( van  10.00 t/m 16.00 uur) en een online les in juli (datum in overleg). Speciale editie met veel persoonlijke aandacht (maximaal 3)
Ja, ik wil inschrijven 897,00 

Individueel

Bij deze leervorm krijg je de volledige aandacht van de docent.
Tijdens de individuele praktijkles staan jouw persoonlijke leerdoelen centraal. Jouw kennis en vaardigheden worden daarbij als uitgangspunt gebruikt. Het fijne van deze werkvorm is dat er in korte tijd veel bereikt kan worden.
Zelfstandig goed kunnen werken, wordt bij deze leervorm van je gevraagd.

Praktijkdagen: Drie lessen van 2 uur
Optioneel intuïtieve module 5: 1 dag van 10.00 t/m 16.00

Online intervisie: 4 bijeenkomsten ongeveer 1 á 2 uur met studiegenoten. Datum bepaal je zelf. Je ontvangt een draaiboek met opdrachten.

Locatie individuele praktijklessen (je kunt kiezen uit):

Miranda – Wateringen beperkte mogelijkheden in overleg (Zuid-Holland),
TIJDELIJK NIET MOGELIJK: Dewi – Beuningen (Gelderland) 
Diana – Heemskerk (Noord-Holland)
Martzen – Assen (Drenthe)

Met intuïtieve module 5 € 997,00 (vanaf 1-1-2021 € 1047,00)

 • Drie praktijklessen van twee uur. Deze worden ingeplant op een dag en tijdstip die jou goed uit komt.
 • De energetische module wordt alleen in groepsverband (één dag) gegeven. Je kunt kiezen uit:

2020: donderdag 26 november 2021: vrijdag  26 maart of donderdag 1 juli (van 10.00 t/m 16.00 in Kwintsheul)

Ja, ik wil inschrijven

Zonder intuïtieve module 5)  897,00  (vanaf 1-1-2021 € 947,00)
Drie praktijklessen van twee uur. Deze worden ingeplant op een dag en tijdstip die jou goed uit komt.
Ja, ik wil inschrijven

Op welke dagen kan de individuele praktijkles ingeplant worden?

Online leren

Je neemt zelfstandig in je eigen tempo de leerstof door. Zelfstandig kunnen werken is voor deze leervorm gewenst. Omdat je met een kwetsbare doelgroep aan de slag gaat, zijn er voor deze leervorm aanvullende toelatingseisen. Je hebt massage ervaring en je beschikt over leer- en werkervaring met baby’s. Of je hebt elders een opleiding babymassage gevolgd.

Praktijkdagen: geen

4 online intervisie bijeenkomsten van  2 uur met studiegenoten. Datum bepaal je zelf. Je ontvangt een draaiboek met opdrachten. 

Je volgt de opleiding docent babymassage lekker vanuit je eigen huis!
Je neem de lesstof door wanneer het jou uitkomt.

Zonder intuïtieve module 5
€ 647,00   (vanaf 1-1-2021 € 697,00)

Mail dan jouw certificaten en je website door.
miranda@opleiding-babymassage.nl

Veel gestelde vragen

Tijdens praktijkdagen oefenen we de massagetechnieken op een pop en bij elkaar. Het is erg belangrijk om ook zelf te ervaren hoe de technieken voelen en wat de massage doet voor je lichaam en je geest. Dit geeft meer inlevingsvermogen. Daarnaast zult jij de technieken met nog meer enthousiasme kunnen overdragen omdat je immers zelf hebt kunnen ervaren hoe prettig de technieken zijn. Ik werk vanuit een holistische benadering.

Voor iedere praktijkles heb je een aantal weken de tijd om je rustig en goed voor te bereiden. Je kunt hierbij denken aan zelfstandig oefenen van massagetechnieken, opdrachten maken en een e-book lezen.
Een passende voorbereiding helpt je om het maximale uit jezelf en de praktijklessen te halen.

De opleiding duurt ongeveer 3 maanden

 • 4 praktijkdagen
 • 4 online intervisie bijeenkomsten van ongeveer 1 á 2 uur met studiegenoten.
 • Online leren 2 á 4 uur per week
Na het volgen van alle praktijklessen en het insturen van alle opdrachten ontvang je een certificaat. Je ontvangt een diploma als je een voldoende hebt voor het praktijkexamen.

Nee, aangezien al het lesmateriaal zeer uitgebreid is heb je geen vooropleiding nodig. Aan het einde van de opleiding heb je alle kennis in huis om professioneel aan de slag te gaan!
Er zijn wel toelatingseisen als je de opleiding volledig online wilt volgen.

Je bent altijd al gefascineerd geweest door baby’s en dit is voor jou het moment om je hart te gaan volgen?
Je voelt een passie om ouders te leren de onderlinge band en liefde met hun baby te intensiveren?
Je vindt het fijn om een belangrijke bijdrage te leveren aan ouders in de ontspanning en ontwikkeling van hun baby?
Je geeft graag waardevolle tips over bijvoorbeeld slapen of huilen?
Je wilt een eigen praktijk babymassage starten, maar mist de echte know-how om professioneel voor de dag te komen?
Je wilt je diensten van je bestaande praktijk uitbreiden met het geven van een cursus babymassage?

Een pop van minimaal 54 cm met een stoffenlijf (op een kleinere pop kunnen de technieken niet goed geoefend en gedemonstreerd worden).

In groepsverband
Een maand na de laatste praktijkdag dienen alle opdrachten te zijn gemaakt en ingeleverd.

Individueel en volledig online
De opleiding dient binnen een half jaar afgerond te zijn en binnen een maand na je laatste praktijkles.

Waarom? Dit omdat de opgedane kennis tijdens de praktijkdagen anders te lang geleden is. Dat is nadelig voor het totaal proces van de opleiding.

Ja, dat kan. Als je niet in de gelegenheid bent om naar Nederland te komen voor de praktijkdag(en) dan bespreek ik graag via een skype gesprek de mogelijkheden. Skype afspraak inplannen

Ja, ik wil inspiratie via de e-mail

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek?

Ik beantwoord je vragen graag.

Telefoonnummer: 06 – 4250 1298
E-mail: miranda@opleiding-babymassage.nl

De opleiding bij Babymassage Nederland wordt gevolgd door o.a.: 

Fysiotherapeuten en osteopaten, kraamverzorgende, kinderverpleegkundige van de afdeling neonatologie, pedagogisch medewerkers, verloskundige,  babycoaches en baby consulenten en vele ouders die hun hart willen gaan volgen.

 

Erkenning

Na het voltooien van de opleiding docent babymassage expert word je opgenomen in het register van Babymassage Nederland het RGDB; “Register Gecertificeerde Docenten Babymassage”.
Babymassage Nederland – RGDB heeft als doel:

 • De professionaliteit van babymassage te bevorderen.

 • Babymassage meer bekendheid te geven.

 • Inspringen op nieuwe ontwikkelingen, visies en nieuwe invalshoeken.

 • De leden onder de aandacht te brengen bij ouders en diverse beroepsgroepen.

 • Samenwerking tussen diverse beroepsgroepen te stimuleren.

Babymassage Nederland is een bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) geregistreerde en erkende Particuliere Onderwijsinstelling.

Registratie bij het CRKBO, een onafhankelijke instelling, geschiedt op basis van een audit, waarbij het opleidingsinstituut moet voldoen aan de gestelde criteria.

De opleiding is erkend door de Babyconsulent Nederland! Eén van de toelatingseisen om babyconsulent te worden is dat je een docentenopleiding babymassage met goed gevolg hebt afgerond. 

Online leeromgeving

Na je inschrijving krijg je meteen toegang tot de online leeromgeving. Je kunt direct starten met de opleiding.

Voordelen online leeromgeving

De kwaliteit van de opleiding in combinatie met de online leeromgeving is hoog vergeleken andere opleidingen.

 • Je kunt alle technieken, theorie en oefeningen namelijk teruglezen en bekijken wanneer je maar wilt. Je hebt maar liefst twee jaar toegang tot de online leeromgeving (e-books levenslang omdat je die kunt downloaden).
 • Je profiteert hierdoor mee indien er toevoegingen of wijzigingen zijn.
 • De eerste drie jaar is het hierdoor niet noodzakelijk om jaarlijks alle technieken te herhalen tijdens een nascholing. Dat kun je immers zelf door in de online leeromgeving alle video’s nog een keer te bekijken.

Voorafgaande aan de praktijklessen ga je zelfstandig aan de slag met het oefenen van de technieken op de pop, het lezen van de e-books en het maken van de opdrachten. Deze voorbereiding helpt je om het maximale uit jezelf en de praktijklessen te halen. Hierdoor kunnen wij tijdens de praktijkdagen met elkaar goed de diepte in gaan. Dat geeft jou competenties van een hoogwaardig niveau.

Onze ervaring is dat docenten na verloop van tijd nog wel eens het één en ander vergeet van wat zij op de praktijkdagen geleerd hebben..
Door onze unieke leermethode zullen de kennis en vaardigheden die je opdoet niet wegzakken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je na verloop van tijd alles wat je leert hebt geleerd weer kwijtraakt. Je kunt alle technieken, theorie en oefeningen namelijk twee jaar lang teruglezen en bekijken op de online leeromgeving.. 
Dat is één van de redenen waarom wij voor deze studiemethode heb gekozen. 

Contact: 0642501298