Opleiding babymassage

Je wilt meer voor ouders gaan betekenen dan alleen het aanleren van technieken? Babymassage is namelijk zo veel meer. Het is verbinden, ontspanning, liefde en intuïtie. Zonder die elementen doe je ouder en baby te kort!

In alle jaren dat ik de cursus Babymassage aan ouders gaf, heb ik me verdiept in Shantala technieken.

Is het reëel om een massage uit een totaal andere cultuur zonder aanpassingen in Nederland te integreren? 
Waarom worden nou juist die technieken toegepast en wat is de werking ervan?
Wat voor gevoel ervaart een baby bij de technieken?

Ik ben mezelf verder gaan ontwikkelen en naar antwoorden gaan zoeken. Mijn intuïtie gaf namelijk aan dat er veel meer uit de Babymassage te halen viel. Ik heb nieuwe technieken ontwikkeld en bestaande technieken doorontwikkeld. Mijn gevoel werd bevestigd toen ik de gunstige werking van die nieuwe technieken bij de baby’s zag. En de positieve reacties van hun ouders mocht ervaren.

Wil je meer lezen over babymassage in het algemeen? Of wil je weten wat een cursus babymassage nou precies inhoud? Klik dan hier.

Wat leer je?
Ik leer je de Shantala babymassage zoals die in India wordt gegeven. Maar… ik leer je ook de aangepaste vorm volgens de ”Babymassage Nederland methode” omdat die gewoon veel beter werkt.

Mijn erkende Opleiding Docent Babymassage is een zeer brede opleiding. Een brede opleiding is erg belangrijk omdat je met een kwetsbare doelgroep werkt. Je leert diverse massagetechnieken uit verschillende stromingen waardoor je goed kunt inspelen op de persoonlijke behoefte van zowel de baby als de ouder.

Ik leer je hoe je jezelf goed kunt afstemmen op een baby en ouder. Zodat je die technieken aanbiedt waar de baby behoefte aan heeft. Hierbij let je op de lichaamstaal van een baby, de wisselwerking tussen ouder en baby, reflexen en gebruik je je intuïtie. Je leert masseren met je hoofd, je hart en je ziel.

Naast de praktijkdagen is de opleiding heel visueel; op vele video’s zie je hoe alles in de praktijk werkt.

Na afloop weet je zeker dat je alle vaardigheden beheerst en alle kennis in huis hebt zodat je vol zelfvertrouwen een cursus babymassage kunt geven aan ouders.

 

 Je kunt kiezen tussen twee verschillende opleidingsvormen:


Docent Babymassage basis

Tijdens de erkende en brede opleiding tot Docent Babymassage basis leer je diverse massagetechnieken waarmee je op een professionele wijze een cursus babymassage kunt geven. Je leert hoe je jezelf goed kunt afstemmen op een baby en ouder zodat je die technieken aanbiedt waar de baby behoefte aan heeft. Hierbij let je op de lichaamstaal van een baby, de wisselwerking tussen ouder en baby, reflexen en gebruik je je intuïtie. Je leert masseren met je hoofd, je hart en je ziel.

Je leert ook hoe je een les opbouwt en je krijgt uitleg over didactische principes. Uiteraard gaan we ook in op hoe jouw cursus succesvol wordt.

Na afloop weet je zeker dat je alle vaardigheden beheerst en alle kennis in huis hebt zodat je vol zelfvertrouwen een cursus babymassage kunt geven aan geïnteresseerde ouders.

Docent Babymassage expert

Je leert alles wat je ook leert in de basis opleiding. Deze richting is bedoeld voor als je van diepgang houdt en je nog meer wilt inspelen op de persoonlijke behoefte van ouder en baby. Dat kan met deze richting omdat je babymassage technieken uit diverse stromingen leert. Als resultaat zullen zowel de baby als de ouder meer genieten van jouw cursus.

Daarnaast leer je ook hoe je ouders en baby kunt ondersteunen bij diverse babykwaaltjes (doormiddel van technieken en tips).

Deze richting is ook geschikt voor jou als je het fijn vindt om een belangrijke bijdrage te leveren aan ouders in de ontwikkeling van hun baby. Docent Babymassage is namelijk een vak apart. Het houdt veel meer in dan alleen het overdragen van de technieken. Aangezien ouders het erg prettig vinden om ervaringen uit te wisselen (met jou als docent en met andere ouders) en tips en advies willen ontvangen, is het erg belangrijk dat je zelf over voldoende algemene kennis van een baby beschikt. Ook dat leer je in de opleiding Docent Babymassage expert.


Waarom deze opleiding?

   • Je leert diverse massagetechnieken uit verschillende stromingen. Hierdoor kun je goed inspelen op de persoonlijke behoefte van zowel de baby als de ouder. Dit maakt het vak docent babymassage extra boeiend omdat hierdoor het les geven heel afwisselend is. Als resultaat zullen zowel de baby als de ouder meer genieten van jouw cursus.
   • Je leert niet alleen het correct overdragen van massagetechnieken maar ook het hoe, wat en waarom we de technieken op een bepaalde manier toepassen. Dit maakt het lesgeven een stuk interessanter.
   • Je krijgt veel waardevolle achtergrondkennis over baby’s. Dit is belangrijk omdat ouders graag tips en adviezen ontvangen.
   • De opleiding is heel visueel. Naast instructievideo’s van de technieken ontvangt je meer dan 30 videofragmenten waarop echte baby’s gemasseerd worden. Dit is heel waardevol en enorm leerzaam omdat ik jou op deze manier goed kan laten zien hoe alles in de praktijk werkt.
   • Je kunt starten wanneer je wilt omdat je meteen toegang krijgt tot de online leeromgeving (e-books, instructievideo’s, videolessen, huiswerkopdrachten en diverse downloads).
   • Het is een unieke combinatie van individuele praktijkles, thuis studeren en een praktijkles in groepsverband.
   • Je hebt keuzevrijheid in welke plaats je de individuele praktijkles wilt volgen en in de opleidingsvorm (docent babymassage basis of expert!).
   • Je kunt studeren in je eigen tempo!
 
De kwaliteit van mijn opleiding in combinatie met de online leeromgeving is hoog vergeleken andere opleidingen. Je kunt alle technieken, theorie en oefeningen namelijk teruglezen en bekijken wanneer je maar wilt. Je hebt maar liefst twee jaar toegang tot de online leeromgeving (e-books levenslang omdat je die kunt downloaden) en je profiteert hierdoor mee indien er toevoegingen of wijzigingen zijn.
De eerste drie jaar is het hierdoor niet noodzakelijk om jaarlijks alle technieken te herhalen tijdens een nascholing. Dat kun je immers zelf door in de online leeromgeving alle video’s nog een keer te bekijken.

Supercool wat je hebt opgezet. Ik heb de snuffelomgeving bekeken en het is helemaal van deze tijd, top!’’
Angela van Westen

Wil je ook een indruk van de online leeromgeving met daarin technieken, tips en veel inspiratie? Meld je dan aan voor de gratis snuffelcursus.

Praktijkdagen

Tijdens praktijkdagen oefenen we de massagetechnieken op een pop en bij elkaar. Het is erg belangrijk om ook zelf te ervaren hoe de technieken voelen en wat de massage doet voor je lichaam en je geest. Dit geeft meer inlevingsvermogen. Daarnaast zult jij de technieken met nog meer enthousiasme kunnen overdragen omdat je immers zelf hebt kunnen ervaren hoe prettig de technieken zijn. Ik werk vanuit een holistische benadering.

Inhoud opleiding


ALGEMENE INFORMATIE BABYMASSAGE EN DE SHANTALA TECHNIEKEN – module 1
(Basis en Expert)

In deze module leer je alle basisprincipes van babymassage en de Shantala massagetechnieken. Een groot deel van deze informatie vormt voor de cursist het uitgangspunt, om op een goede manier zelfstandig te kunnen starten met de massage.

Waarom is het belangrijk om voor een massagemoment rekening te houden met de bewustzijnstoestand van de baby? Waarom moet ik op de hoogte zijn van de verschillende reflexen? Waarom is een ontspanningsoefening voorafgaand aan een massage belangrijk? Dit zijn onderwerpen die in deze module behandeld worden.

Aan bod komen o.a. ook: de effecten van de babymassage, onderzoeken naar babymassage, contra-indicaties, het gebruik van oliën en etherische olie, grenzen, de manier van aanraken, het belang van vertragen, wennen, basisbevestigend dragen en lichaamstaal.

De volgende technieken komen aan bod:

 • Shantala babymassage: als basis leer je de Shantala-techniek. Dit is een hele mooie, zachte en liefdevolle ontspanningsmassage afkomstig uit India.
 • Loving hug: aangezien voor sommige baby’s, vooral de onrustige en gevoelige baby’s, een andere specifieke aanpak gewenst is, leer je ook een heel simpele techniek die nog meer veiligheid, stevigheid en begrenzing biedt aan de baby.

 

TECHNIEKEN VOOR DIVERSE KWAALTJES EN HET MASSEREN VAN BABY’S MET MEDISCHE ‘PROBLEEMPJES’ – module 2
(Expert) technieken voor darmkrampjes leer je wel in de basis opleiding.

Vind je het leuk om ouders en baby’s te ondersteunen bij diverse babykwaaltjes? Je leert welke bijdrage je hierbij kunt leveren en welke specifieke massagetechnieken je kunt toepassen, speciaal gericht op de probleemgebieden van het babylichaam.

 

En wil je ook baby’s masseren met medische ‘probleempjes’? Ook dat leer je in deze. Zo leer je bijvoorbeeld welke reactie je kan verwachten indien er sprake is van een geboortetrauma, vroeggeboorte of postpartumdepressie. Je leert ook hoe je de ouder in die gevallen het best kunt benaderen. Ook leer je hoe tijdens de massage om te gaan met baby’s met heupdysplasie, reflux, navelbreuk, liesbreuk en klompvoetjes.

Aan bod komen ook inbakeren, de huid, de spieren, en de spijsvertering.

Je leert massagetechnieken voor baby’s met:

 • Een voorkeurshouding
 • Baby’s die overstrekken
 • Darmkrampjes
 • Verkoudheid
 • Doorkomende tandjes

 

 

TECHNIEKEN OM IN TE KUNNEN SPELEN OP DE PERSOONLIJKE BEHOEFTE VAN OUDER EN BABY – module 3 (Expert)

Geen enkele baby is hetzelfde en daarom is deze module zo waardevol. Je leert technieken uit diverse stromingen. Op deze manier kun je namelijk goed inspelen op persoonlijke behoeften van de ouder en baby. Voor met name onrustige en gevoelige baby’s en baby’s met een korte aandachtsspanne, is namelijk vaak een andere specifieke massage aanpak gewenst. Zo leer je bijvoorbeeld technieken die nog meer veiligheid, stevigheid en begrenzing bieden aan de baby. Daarnaast behandelen we nog een aantal nuttige technieken waar baby’s bijzonder goed op reageren.

De volgende technieken komen aan bod:

Holistisch pulsen: het ritmisch pulsen/wiegen van het babylichaam. Elke ouder wiegt een baby regelmatig vanuit zijn/haar intuïtie. Wiegen heeft een kalmerend effect en daarin voorziet deze zeer ontspannende en rustgevende massagetechniek. Holistisch pulsen is speciaal ontwikkeld en afgestemd op baby’s. Het is ook zeer geschikt voor onrustige baby’s en baby’s die veel huilen. Voor veel baby’s favoriet!

Polariteitsmassage: rustgevende handen worden op specifieke plekken van het lichaam gelegd die energie opnemen en verdelen. De baby voelt geborgenheid en daarnaast breng je de baby in balans.

Commodemassage: even geen tijd voor een uitgebreide massage? Dan biedt deze heerlijke commodemassage uitkomst. Je leert hele fijne en doeltreffende technieken om een baby het gevoel van geborgenheid en veiligheid te geven en daarnaast de baby beter te laten aarden.

Baby-yoga: Baby- yoga zorgt op speelse wijze voor ontspanning. Middels 8 basis yoga oefeningen en 2 oefeningen op een liedje en een rijmpje leer je deze uitnodigende oefeningen te beheersen.


ALGEMENE INFORMATIE BABY module 4
(Expert)

Docent Babymassage is een vak apart. Het houdt veel meer in dan alleen het overdragen van de technieken. Ouders vinden het erg prettig om ervaringen uit te wisselen met jou als docent en met andere ouders. Aangezien ze graag tips en advies willen ontvangen, is het erg belangrijk dat je zelf over voldoende algemene kennis van een baby beschikt. In module vier krijg je antwoord op o.a. de volgende twee vragen.

Welke 15 oorzaken zijn er waarom een baby kan huilen? Wat is de functie van huilen?

Aan bod komen ook: hechting, het ontwikkelingstempo, de motorische, lichamelijke, zintuiglijke en cognitieve ontwikkeling, de ontwikkeling van het tastzintuig, borstvoeding, inenten en tummy tub.


 LESOPBOUW EN DIDACTISCHE PRINCIPES module 5
 (Basis en Expert)

In deze module leer je hoe je met al het geleerde een goede les op kan bouwen. Tevens krijg je didactische principes aangereikt. Uiteraard gaan we ook in op hoe jouw cursus succesvol wordt. Daar komt namelijk wel wat meer bij kijken dan alleen het professioneel aanleren van de technieken. Wees je concurrenten dus een stapje voor! Je ontvangt achttien waardevolle tips voor het succesvol werven van ouders en daarnaast informatie over de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Wat verder aan bod komt is o.a.: een cursusmap samenstellen, een cursusschema en informatie over de lesopbouw, presenteren, lichaamshouding, interactie, kop-romp-staart principe, het ontvangen en geven van feedback (Sandwich model) en het opzetten van een eigen praktijk.

Wat staat er op de online leeromgeving?

 • De e-book modules 1, 2, 3, 4 en 5.
 • Heldere instructievideo’s van 80% van alle massagetechnieken waarin ik je de technieken op een pop laat zien.
 • Meer dan 30 praktijkvideo fragmenten waarop te zien is hoe de massagetechnieken eruitzien als die toegepast worden op echte baby’s. Dit zorgt voor duidelijkheid en hierdoor leer je hoe alles in de praktijk werkt.
 • Observatieopdrachten: op de videofragmenten zie je hoe een aantal verschillende baby’s door hun ouders gemasseerd worden. Bij elke video hoort een meerkeuzevraag. Dit is een belangrijk en zeer leerzaam onderdeel omdat je door middel van deze opdrachten goed leert observeren en een techniek kunt beoordelen.
 • Toetsing door zowel open vragen en meerkeuzevragen. De open vragen staan niet letterlijk in de tekst maar zijn bedoeld om je aan het denken te zetten en je voor te bereiden op de praktijk. Bij een aantal vragen worden jouw antwoorden aangevuld met een stukje verdieping. Deze verdieping is bedoeld om je gedachten te laten gaan over een bepaald onderwerp of om extra nadruk te leggen op belangrijke punten.
 • Diverse downloads: cursusmap/reader van de technieken die je aan ouders kunt verstrekken, cursusschema, tekeningen die te gebruiken zijn voor je reader, praktijkverslagen en een evaluatieformulier.

Met welk onderdeel begint de opleiding?

 • Je kunt per direct beginnen met de thuispraktijklessen (technieken oefenen op de pop via instructievideo’s), de thuisstudie (e-books) en de opdrachten omdat je meteen toegang krijgt tot de online omgeving.
 • Na het volgen van de thuispraktijkles en het lezen van e-book 1, kun je de individuele praktijkles volgen.
 • Het moment van de groepspraktijkdag kies jezelf. Dit kan jouw eerste onderdeel van de opleiding zijn maar die mag je ook aan het einde volgen. Voorbereiding of inlezen voor deze dag is niet nodig.
 • Het is niet noodzakelijk om de gehele theorie uit alle e-books bestudeerd te hebben voor de laatste praktijkles of -dag. De theorie kan ook later worden geleerd.
 • Wanneer je wilt beginnen is ook jouw keuze.

Locatie, kosten, lestijden etc. (Docent babymassage expert)

 • Aantal lesdagen: 3: een thuis praktijkles, een individuele praktijkles en een groepspraktijkdag
 • Lestijden: individuele praktijkles in overleg (2 1/2 uur) en de groepspraktijkles van 10.00 tot 16.00 uur
 • Data: individuele praktijkles plannen we in op een dag en tijd wanneer het jou goed uitkomt! Voor de groepspraktijkdag kun je kiezen uit een datum uit de rechterkolom. 
 • Studiebelasting (Opdrachten, lezen e-books en praktijkdagen): 60 à 80 uur (afhankelijk van de vooropleiding)
 • Inhoud: Algemene informatie babymassage en Shantala technieken, Technieken voor diverse kwaaltjes en het masseren van baby’s met medische ‘probleempjes’, Technieken om in te kunnen spelen op de persoonlijke behoefte van ouder en baby, algemene informatie opleiding en Lesopbouw en didactische principes.
 • Opleidingsduur:2 à 4 maanden 
 • Locatie: individuele praktijkles: Wateringen, Heemskerk en Beuningen/ Groepspraktijkdag: Kwintsheul
 • Investering: € 577,00.   Erkende beroepsopleiding vrijgesteld van btw.  De studie is inclusief:
  • Individuele praktijkles en groepspraktijkdag.
  • Vijf zeer uitgebreide e-books.
  • Bonus: Gratis Sleep well massage t.w.v. € 60,00 
  • Gratis registratie RGDB ‘Register Gecertificeerde Docent Babymassage (243 leden) t.w.v. € 97,00!!!
  • Twee jaar gratis toegang tot de online leeromgeving (o.a. zeer veel instructievideo’s en praktijkvideo’s).
  • Persoonlijke- en deskundige begeleiding vanaf je inschrijving tot aan de succesvolle afronding van jouw studie.
  • Koffie, thee, sap, koeken en crackers.
 • Aantal deelnemers praktijkdag in groepsverband: Maximaal acht. Door te werken met een kleine groep is veel persoonlijke aandacht mogelijk.
 • Benodigdheden: een pop met een stoffenlijf van min. 55 cm.  (op een kleinere pop kunnen de technieken niet goed geoefend en gedemonstreerd worden). Op de online leeromgeving vind je een overzicht waar deze poppen te koop zijn.
 • Vooropleiding: Aangezien de e-books zeer uitgebreid is heb je geen vooropleiding nodig. Aan het einde van de opleiding heb je alle kennis in huis om professioneel aan de slag te gaan!
 • Certificaat: Na het volgen van de individuele training, de groepspraktijkdag en het insturen van de opdrachten ontvang je een certificaat.

Locatie, kosten, lestijden etc. (Docent babymassage basis)

 • Aantal lesdagen: 2: een thuis praktijkles en een individuele praktijkles 
 • Lestijden: datum individuele praktijkles in overleg (2 1/2 uur)
 • Data: individuele praktijkles plannen we in op een dag en tijd wanneer het jou goed uitkomt!
 • Studiebelasting (opdrachten, lezen e-books en praktijkdagen): 20 à 30 uur (afhankelijk van de vooropleiding)
 • Inhoud: Algemene informatie babymassage en Shantala technieken en algemene informatie opleiding en Lesopbouw en didactische principes.
 • Opleidingsduur: 1 à 2 maanden
 • Locatie: Wateringen, Heemskerk en Beuningen
 • Investering: € 297,00 Erkende Beroepsopleiding vrijgesteld van btw. De studie is inclusief:
  • Individuele praktijkles.
  • Twee zeer uitgebreide e-books.
  • Twee jaar gratis toegang tot de online leeromgeving (o.a. zeer veel instructievideo’s en praktijkvideo’s).
  • Persoonlijke- en deskundige begeleiding vanaf je inschrijving tot aan de succesvolle afronding van jouw studie.
  • Koffie, thee, sap, koeken en crackers.
 • Benodigdheden: een pop met een stoffenlijf van min. 55 cm.  (op een kleinere pop kunnen de technieken niet goed geoefend en gedemonstreerd worden). Op de online leeromgeving vind je een overzicht waar deze poppen te koop zijn.
 • Certificaat: Na het volgen van de individuele training en het insturen van de opdrachten ontvang je een certificaat.
 • Vooropleiding:  Aangezien de e-books zeer uitgebreid is heb je geen vooropleiding nodig. Aan het einde van de opleiding heb je alle kennis in huis om professioneel aan de slag te gaan!
 • Niveau opleiding: MBO denkniveau

Kan ik de opleiding vanuit het buitenland volgen?

Ja, dat kan. Als je niet in de gelegenheid bent om naar Nederland te komen voor de praktijkdag(en) dan bespreek ik graag via een skype gesprek de mogelijkheden. Skype afspraak inplannen

Voor wie is de Opleiding Docent Babymassage

 • Je bent altijd al gefascineerd geweest door baby’s en dit is voor jou het moment om je hart te gaan volgen?
 • Je voelt een passie om ouders te leren de onderlinge band en liefde met hun baby te intensiveren?
 • Je vindt het fijn om een belangrijke bijdrage te leveren aan ouders in de ontspanning en ontwikkeling van hun baby?
 • Je geeft graag waardevolle tips over bijvoorbeeld slapen of huilen?
 • Je wilt een eigen praktijk babymassage starten, maar mist de echte know-how om professioneel voor de dag te komen?
 • Je wilt je diensten van je bestaande praktijk uitbreiden met het geven van een cursus babymassage?


Dan is deze opleiding exact geschikt voor jou!

Bereik met twee of drie praktijkdagen (waarvan 1 thuis) een hoogwaardig massage niveau!

 • Unieke studiemethode
  Vanwege de unieke studiemethode zijn drie praktijkdagen voldoende en is er genoeg ruimte om gedurende deze dagen alle technieken rustig door te nemen. Tijdens de individuele praktijkles staan jouw persoonlijke behoeften en vaardigheden centraal, waardoor er in korte tijd veel bereikt kan worden.
 • Vooraf inzage in de Shantala technieken op papier en door middel van instructievideo
  Voordat je start met de individuele training heb je al een thuis praktijkles gevolgd. Je gaat zelfstandig aan de slag met het oefenen van de technieken op de pop. Dit doe je aan de hand van een aantal instructievideo’s filmpjes van Shantala massage. Dit vormt daarmee de voorbereiding op de individuele praktijkles die daarop volgt. Ik laat jou ook veel ervaren wat goed is voor jou inlevingsvermogen. De thuispraktijkles helpt hierbij om een en ander makkelijker en sneller op te nemen en het maximale uit de les te halen.
  Na de praktijkdagen weet je hoe je alle technieken correct uit moet voeren. Het vergt daarna wat oefening om goed in de technieken te kunnen groeien, zodat je ze uiteindelijk moeiteloos en zonder na te denken toe kunt passen. Dit is een kwestie van veel herhalen en dit betreft een voor ieder op zichzelf staand proces dat heel goed zelfstandig in een thuissituatie kan worden beoefend (uiteraard ga je ook aan de slag met praktijkbaby’s). Uiteraard kan de eerste thuis praktijkles zoveel herhaald worden als je zelf wilt.
 • Helder studiemateriaal
  De technieken in de e-books zijn voorzien van een heldere instructie, een duidelijke illustratie en een kader met daarin belangrijke aandachtspunten. Van alle technieken zijn duidelijke instructievideo’s. Daarnaast zijn er video’s waarop te zien is hoe ouders hun baby masseren. Die ouders zul je gaan observeren, waarna je ze beoordeelt op hun manier van handelen. Zo worden de puntjes nog eens extra op de ‘i’ gezet.
 • Nog geen massage ervaring?
  Ongeveer 50% van de cursisten die bij mij van start gaat met het volgen van de opleiding, heeft geen ervaring met masseren.  Wanneer je geen ervaring hebt met masseren, ben je thuis uiteraard meer tijd kwijt met het oefenen en repeteren van de technieken.

Hoe lang mag ik over de opleiding doen?

De opleiding dient binnen een half jaar afgerond te zijn. Dit omdat de opgedane kennis tijdens de praktijkdagen anders te lang geleden is. Dat is nadelig voor het totaal proces van de opleiding. Indien het door omstandigheden echt niet lukt om de opleiding binnen een half jaar af te ronden, dan bied ik de mogelijkheid de opleiding met een half jaar te verlengen. Je dient dan per e-mail verzoek in te dienen.


Erkenning?

 

 Na het voltooien van de opleiding docent babymassage expert kun je gratis lid worden van het landelijke “Register Gecertificeerde Docenten Babymassage” ofwel het RGDB. Meer info >>>

 

Het RGDB is een bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) geregistreerde en erkende Particuliere Onderwijsinstelling.

Registratie bij het CRKBO, een onafhankelijke instelling, geschiedt op basis van een audit, waarbij het opleidingsinstituut moet voldoen aan de gestelde criteria.

Na de succesvolle afronding van de opleiding Docent Babymassage is het mogelijk je in te schrijven in het therapeutenregister van STIBAG (Stichting ter Bevordering van de Alternatieve Geneeskunde), een vereniging die ondersteuning biedt aan zelfstandige beoefenaars van natuurgeneeswijzen.

 


De opleiding is erkend door de Babyconsulent Nederland!