De opleiding docent Babymassage van Babymassage Nederland is een bijzondere, intensieve en erkende beroepsopleiding (mbo+ niveau). Dat is erg belangrijk omdat je met een kwetsbare doelgroep werkt.
Je leert diverse massagetechnieken uit verschillende stromingen.  Waardoor je goed kunt inspelen op de persoonlijke behoefte van zowel de baby als de ouder. Als resultaat zullen zowel de baby als de ouder meer genieten van jouw cursus.

Je leert goed;afstemmen op een baby. Zodat je die technieken aanbiedt waar de baby behoefte aan heeft. Hierbij let je op de lichaamstaal van een baby, de wisselwerking tussen ouder en baby, reflexen en gebruik je je intuïtie. Je leert masseren met je hoofd, je hart en je ziel.

Na afloop weet je zeker dat je alle vaardigheden beheerst en alle kennis in huis hebt zodat je vol zelfvertrouwen een cursus babymassage kunt geven aan ouders.

Waarom de opleiding bij Babymassage Nederland volgen?

♥  Je leert niet alleen het correct overdragen van massagetechnieken maar ook het hoe, wat en waarom we de technieken op een bepaalde manier toepassen. Dit maakt het lesgeven een stuk interessanter.
♥  Je krijgt veel waardevolle achtergrondkennis over baby’s zodat je een belangrijke bijdrage kunt leveren aan ouders in de ontwikkeling van hun baby. Dit is belangrijk omdat ouders graag tips en adviezen ontvangen.
♥  De opleiding is heel visueel. Naast instructievideo’s van de technieken ontvangt je meer dan 30 videofragmenten waarop echte baby’s gemasseerd worden. Dit is heel waardevol en enorm leerzaam omdat ik jou op deze manier goed kan laten zien hoe alles in de praktijk werkt.
♥  Je kunt starten wanneer je wilt omdat je meteen toegang krijgt tot de eerste module op de online leeromgeving (e-books, instructievideo’s, videolessen, opdrachten en diverse downloads).
♥  Je kunt die leervorm volgen die bij jou past (volledig online, in groepsverband of individuele begeleiding)!
♥  Je hebt keuzevrijheid in welke plaats je de individuele begeleiding wilt volgen.

In alle jaren dat Miranda de cursus babymassage aan ouders heeft gegeven, heeft ze zich verdiept in Shantala technieken.

 • Is het reëel om een massage uit een totaal andere cultuur zonder aanpassingen in Nederland te integreren?

 • Waarom worden nou juist die technieken toegepast en wat is de werking ervan?

 • Wat voor gevoel ervaart een baby bij de technieken?

Ze is zichzelf  verder gaan ontwikkelen en naar antwoorden gaan zoeken. Haar intuïtie gaf namelijk aan dat er veel meer uit de Babymassage te halen viel. Ze heeft nieuwe technieken ontwikkeld en bestaande technieken doorontwikkeld. Haar gevoel werd bevestigd toen ze de gunstige werking van die nieuwe technieken bij de baby’s zag. En de positieve reacties van hun ouders mocht ervaren.

Wat leer je?

Je leert je de Shantala babymassage zoals die in India wordt gegeven. Een hele mooie massage. Maar… we leren je ook babymassage technieken volgens de ”© Babymassage Nederland methode” omdat die gewoon voor veel baby’s beter werkt.

Kenmerken © Babymassage Nederland methode:

♥   Andere volgorde; effectievere aanvang massage
♥   Een aantal nieuwe technieken; prikkel reductie en beter ontvangst
♥   Een aantal technieken worden anders toegepast; efficiënter en meer afgestemd
♥   Diepgang en onderbouwing technieken; meer resultaat!

De opleiding bestaat uit 6 modules!


ALGEMENE INFORMATIE BABYMASSAGE EN BABYMASSAGE TECHNIEKEN – module 1

In deze module leer je alle basisprincipes van babymassage en de Shantala massagetechnieken. Ik leer je ook babymassage volgens de Babymassage Nederland methode omdat deze gewoon beter werk!

Een groot deel van deze informatie vormt voor de cursist het uitgangspunt, om op een goede manier zelfstandig te kunnen starten met de massage.

Waarom is het belangrijk om voor een massagemoment rekening te houden met de bewustzijnstoestand van de baby? Waarom moet ik op de hoogte zijn van de verschillende reflexen? Waarom is een ontspanningsoefening voorafgaand aan een massage belangrijk? Dit zijn onderwerpen die in deze module behandeld worden.

Aan bod komen o.a. ook: de effecten van de babymassage, onderzoeken naar babymassage, contra-indicaties, het gebruik van oliën en etherische olie, grenzen, de manier van aanraken, het belang van vertragen, wennen, basisbevestigend dragen en lichaamstaal.

De volgende technieken komen aan bod:

 • Shantala babymassage: dit is een hele mooie, zachte en liefdevolle ontspanningsmassage afkomstig uit India.
 • Babymassage technieken volgens de © Babymassage Nederland methode: meer resultaat!

TECHNIEKEN VOOR DIVERSE KWAALTJES EN HET MASSEREN VAN BABY’S MET MEDISCHE ‘PROBLEEMPJES’ – module 2

Vind je het leuk om ouders en baby’s te ondersteunen bij diverse babykwaaltjes? Je leert welke bijdrage je hierbij kunt leveren en welke specifieke massagetechnieken je kunt toepassen, speciaal gericht op de probleemgebieden van het babylichaam.

En wil je ook baby’s masseren met medische ‘probleempjes’? Ook dat leer je in deze. Zo leer je bijvoorbeeld welke reactie je kan verwachten indien er sprake is van een geboortetrauma, vroeggeboorte of postpartumdepressie. Je leert ook hoe je de ouder in die gevallen het best kunt benaderen. Ook leer je hoe tijdens de massage om te gaan met baby’s met heupdysplasie, reflux, navelbreuk, liesbreuk en klompvoetjes.

Aan bod komen ook inbakeren, de huid, de spieren, en de spijsvertering.

Je leert massagetechnieken voor baby’s met: een voorkeurshouding,  baby’s die overstrekken, darmkrampjes, verkoudheid, doorkomende tandje


TECHNIEKEN OM IN TE KUNNEN SPELEN OP DE PERSOONLIJKE BEHOEFTE VAN OUDER EN BABY – module 3 

Geen enkele baby is hetzelfde. Daarom is deze module zo waardevol. Je leert technieken uit diverse stromingen. Op deze manier kun je namelijk goed inspelen op persoonlijke behoeften van de baby. Voor met name onrustige en gevoelige baby’s en baby’s met een korte aandachtsspanne, is namelijk vaak een andere specifieke massage aanpak gewenst. Zo leer je bijvoorbeeld technieken die nog meer veiligheid, stevigheid en begrenzing bieden aan de baby. 

De volgende technieken komen aan bod:

Holistisch pulsen: het ritmisch pulsen/wiegen van het babylichaam. Elke ouder wiegt een baby regelmatig vanuit zijn/haar intuïtie. Wiegen heeft een kalmerend effect en daarin voorziet deze zeer rustgevende massagetechniek. Holistisch pulsen is speciaal ontwikkeld en afgestemd op baby’s. Het is ook zeer geschikt voor onrustige baby’s en baby’s die veel huilen. Voor veel baby’s favoriet!

Polariteitsmassage: rustgevende handen worden op specifieke plekken van het lichaam gelegd die energie opnemen en verdelen. De baby voelt geborgenheid en daarnaast breng je de baby in balans.

Commodemassage: even geen tijd voor een uitgebreide massage? Dan biedt deze heerlijke commodemassage uitkomst. Je leert hele fijne en doeltreffende technieken om een baby het gevoel van geborgenheid en veiligheid te geven en daarnaast de baby beter te laten aarden.

Baby-yoga: Baby- yoga zorgt op speelse wijze voor ontspanning. Je leert 8 basis yoga oefeningen en 2 oefeningen op een liedje en een rijmpje.


ALGEMENE INFORMATIE BABY module 4

Docent Babymassage is een vak apart. Het houdt veel meer in dan alleen het overdragen van de technieken. Ouders vinden het erg prettig om ervaringen uit te wisselen met jou als docent en met andere ouders. Aangezien ze graag tips en advies willen ontvangen, is het erg belangrijk dat je zelf over voldoende algemene kennis van een baby beschikt. In module vier krijg je antwoord op o.a. de volgende twee vragen.

Welke 15 oorzaken zijn er waarom een baby kan huilen? Wat is de functie van huilen?

Aan bod komen ook: hechting, het ontwikkelingstempo, de motorische, lichamelijke, zintuiglijke en cognitieve ontwikkeling, de ontwikkeling van het tastzintuig, borstvoeding, inenten en tummy tub.


SPECIAL ENERGETISCHE BABYMASSAGE TECHNIEKEN, INTUÏTIE EN SPIRITUALITEIT module 5 (keuze module en alleen te volgen in groepsverband!) 

In deze module leer je eenvoudige maar hele mooie en doeltreffende energetische babymassage technieken. De technieken zijn helemaal van deze tijd en eigenlijk onmisbaar in jouw praktijk. Er worden namelijk steeds meer hoogsensitieve baby’s geboren. Het is belangrijk dat je hierop in kunt spelen!

We gaan ook dieper in op intuïtief masseren. Je leert hoe je je intuïtie verder kunt te ontwikkelen. Door te luisteren naar je gevoel zul je die technieken toepassen waar de baby op dat moment behoeft aan heeft. Hierdoor zal een baby meer en langer genieten van de massage.
Ook gaan we in op wat er met jouw energie gebeurt wanneer je lesgeeft!
Welke methodes zijn er om beter in je eigen energie te blijven?
Hoe scherm ik mezelf af tegen energieën van anderen?

Erg belangrijk als je hooggevoelig bent. Anders is de kans groot dat je ‘leeg’ bent na het lesgeven. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Je neemt dan snel gevoelens van ouders en baby’s over. Energieën gaan zich dan ‘mengen’ met elkaar.
Als dat gebeurt dan zul je de stem van je intuïtie minder goed horen.

Wat leer je nog meer: baby’s en intuïtie, hoogsensitieve baby’s, afstemmen, de verbondenheid van een baby met de emoties van zijn/haar moeder. Hoe herken en benader ik sensitieve baby’s en wat is hun reactie tijdens de massage? 

Klik hier voor referenties over deze module!


lESOPBOUW EN DIDACTISCHE PRINCIPES module 6

In deze module leer je hoe je met al het geleerde een goede les op kan bouwen. Tevens krijg je didactische principes aangereikt. Uiteraard gaan we ook in op hoe jouw cursus succesvol wordt. Daar komt namelijk wel wat meer bij kijken dan alleen het professioneel aanleren van de technieken. Wees je concurrenten dus een stapje voor! Je ontvangt achttien waardevolle tips voor het succesvol werven van ouders en daarnaast informatie over de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Wat verder aan bod komt is o.a.: een cursusmap samenstellen, een cursusschema en informatie over de lesopbouw, presenteren, lichaamshouding, interactie, kop-romp-staart principe, het ontvangen en geven van feedback (Sandwich model) en het opzetten van een eigen praktijk.

De opleiding is heel visueel.

Naast de praktijkdagen is de opleiding heel visueel; op vele video’s zie je hoe alles in de praktijk werkt.

Je krijgt toegang tot de online leeromgeving. Wat staat er op de online leeromgeving?

  • De e-book module 1, 2, 3, 4, 5 en 6.
  • Heldere instructievideo’s van 80% van alle massagetechnieken waarin ik je de technieken op een pop laat
    zien.
  • Meer dan 30;praktijkvideo fragmenten;waarop te zien is hoe de massagetechnieken eruitzien als die toegepast worden op echte baby’s. Dit zorgt voor duidelijkheid en hierdoor leer je hoe alles in de praktijk werkt.
  • Observatieopdrachten: op de videofragmenten zie je hoe een aantal verschillende baby’s door hun ouders gemasseerd worden. Bij elke video hoort een meerkeuzevraag. Dit is een belangrijk en zeer leerzaam onderdeel omdat je door middel van deze opdrachten goed leert observeren en een techniek kunt beoordelen.
Ja, ik doe mee met de gratis online proefles

Supercool wat je hebt opgezet. Ik heb de gratis proefles bekeken en het is helemaal van deze tijd, top!’’
Angela van Westen

Wil je ook een indruk van de online leeromgeving met daarin technieken, tips en veel inspiratie? Meld je dan aan voor de gratis proefles.

 

De kwaliteit van de opleiding bij Babymassage Nederland is hoog vergeleken met andere opleidingen.

Je kunt alle technieken en theorie teruglezen en bekijken wanneer je maar wilt. Je hebt maar liefst twee jaar toegang tot de online leeromgeving. De-books levenslang omdat je die kunt downloaden. Ook profiteer je mee indien er toevoegingen of wijzigingen zijn. De eerste twee jaar is het hierdoor niet noodzakelijk om jaarlijks alle technieken te herhalen tijdens een nascholing. Dat kun je immers zelf door in de online leeromgeving alle video’s nog een keer te bekijken.

”De online leeromgeving is heel uitgebreid, divers en professioneel. Naast alle literatuur staan er ook veel video’s op wat het leerproces ondersteunt. Erg prettig om mee te werken. Ik heb de opleiding als zeer prettig ervaren. Een mooie aanvulling op mijn werk als (kinder)diëtiste en lactatiekundige. Ik vond het ook goed te combineren naast een baan en een gezin. De praktijkdagen heb ik als heel nuttig en fijn ervaren. Miranda geeft de cursus met veel passie en enthousiasme en dat merk je heel duidelijk. Haar warme persoonlijkheid straalt uit in alles wat zij doet en verteld.” – 

Mathilde Serné , Lactatiekundige en (kinder) diëtiste

Wanneer start de opleiding?

Elke dag!
Je kunt starten wanneer je maar wilt omdat je meteen toegang krijgt tot de online leeromgeving!

Jij mag kiezen!

 • Welke leervorm past bij jou?

 • Wil je module 5 (energetische babymassage technieken en intuïtie) volgen?

 • Waar wil je de opleiding volgen?

Online leren

Je neemt zelfstandig en daarmee in je eigen tempo de leerstof door. Zelfstandig kunnen werken is voor deze leervorm gewenst. Omdat je in praktijk met een kwetsbare doelgroep aan de slag gaat, zijn er voor deze opleidingsvorm wel aanvullende toelatingseisen. Je hebt ruime massage ervaring of je hebt elders een opleiding babymassage gevolgd en je beschikt over ruime leer- en werkervaring met baby’s.

Je volgt de opleiding docent babymassage lekker vanuit je eigen huis!
Je neem de lesstof door wanneer het jou uitkomt.
Zonder energetische special (module 5)  597,00

Mail dan jouw certificaten en je website door.
miranda@opleiding-babymassage.nl

In groepsverband

In groepsverband werk je met elkaar en leer je van elkaar. Ervaring leert dat de onderlinge wisselwerking tijdens deze groepsmomenten je extra zullen motiveren en stimuleren.
Je zult de bijzondere kracht van de groepsdynamiek meteen ervaren.
Naast dat het hele leerzame dagen zijn, zijn het vooral ook gezellige en ontspannen dagen.
Tijdens de praktijkdagen ontvang je een heerlijke lunch!

4 dagen van 10.00 t/m 16.00
(3 dagen indien je ervoor kiest om module 5 niet te volgen)

Miranda – Kwintsheul (Zuid-Holland) en Hasselt/ Lanaken(België)

Met energetische special (module 5) 777,00

2020

Vrijdag 31 januari, 7 februari, 6 en 27 maart 2020 (van 10.00 t/m 16.00 in Kwintsheul)
Ja, ik wil inschrijven

Woensdag 20 mei, 3 en 17 juni en woensdag 1 juli 2020 (van 10.00 t/m 16.00 in Kwintsheul)
Ja, ik wil inschrijven

Vrijdag 26 juni, zaterdag 27 juni en zondag 29 juni ( van 10.00 t/m 16.00 uur) België (Hasselt/Lanaken) :Let op! De opleiding in België is zonder module 5 maar we behandelen wel een aantal technieken en een oefening om jezelf te beschermen tegen energieën van andere voor degene die hier interesse in hebben.
Ja, ik wil inschrijven

Zonder energetische special (module 5) 697,00

2020

Vrijdag 31 januari, 7 februari, 6 maart 2020
Ja, ik wil inschrijven

Woensdag 20 mei, 3 en 17  juni 2020 (van 10.00 t/m 16.00 in Kwintsheul)
Ja, ik wil inschrijven

Vrijdag 26 juni, zaterdag 27 juni en zondag 29 juni 2020 (van 10.00 t/m 16.00 uur) België (Hasselt/Lanaken)
Ja, ik wil inschrijven

Individueel

Bij deze leervorm krijg je de volledige aandacht van de docent. Tijdens de individuele praktijkles staan jouw persoonlijke leerdoelen centraal. Jouw kennis en vaardigheden worden daarbij als uitgangspunt gebruikt. Het fijne van deze werkvorm is dat er in korte tijd veel bereikt kan worden.
Je volgt de opleiding in je eigen tempo. Zelfstandig goed kunnen werken, wordt bij deze leervorm van je gevraagd.

Drie lessen van 2 uur
Optioneel energetische module 5: 1 dag van 10.00 t/m 16.00

Locatie individuele praktijklessen (je kunt kiezen uit):

Miranda – Wateringen beperkte mogelijkheden in overleg (Zuid-Holland),
Dewi – Beuningen (Gelderland)
Diana – Heemskerk (Noord-Holland)
Martzen – Assen (Drenthe)

Met energetische special (module 5) 877,00

 • Drie praktijklessen van twee uur. Deze worden ingeplant op een dag en tijdstip die jou goed uit komt.
 • De energetische module wordt alleen in groepsverband (één dag). Je kunt kiezen uit:

2020
Vrijdag 27 maart 2020 (van 10.00 t/m 16.00 in Kwintsheul)
Woensdag; 1 juli 2020 (van 10.00 t/m 16.00 in Kwintsheul)

Ja, ik wil inschrijven

Op welke dagen kan de individuele praktijkles ingeplant worden?

Zonder energetische special (module 5)  797,00
Drie praktijklessen van twee uur. Deze worden ingeplant op een dag en tijdstip die jou goed uit komt.
Ja, ik wil inschrijven

Op welke dagen kan de individuele praktijkles ingeplant worden?

Prijzen zijn inclusief:

 • Alle praktijkdagen (aantal is afhankelijk van de opleidingsvorm)
  6 modules en 6 zeer uitgebreide e-books. (5 indien je kiest om de opleiding zonder energetische module te volgen)

 • Twee jaar toegang online leeromgeving

 • Bonus: Gratis module slaaplekker massage t.w.v. € 60,00 (klik hier voor meer informatie)

 • Gratis twee jaar registratie in het register van Babymassage Nederland – RGDB ‘Register Gecertificeerde Docent Babymassage (243 leden) t.w.v. € 97,00 voor iedereen de mijn opleiding in groepsverband of individueel volgt!

 • Je ontvangt een logo voor op je website. Hierdoor profiteer jij mee met promotie van babymassage door Babymassage Nederland op o.a. facebookIntragramLinkedin en  Youtube.

 • Tussen de opleidingsdagen door ontvang je persoonlijke feedback op opdrachten en begeleiding per e-mail en kan er naar wens een telefonisch consult worden ingepland.

 • Tijdens de praktijkdagen in groepsverband  ontvang je een heerlijke lunch (broodjes, salade en wat hartigs).

Ja, ik ontvang inspiratie en tips via de e-mail!

Korting

Heb je een opleiding babymassage bij een ander opleidingsinstituut gevolgd en heb je spijt dat je toch niet voor een brede opleiding gekozen hebt? Ik hoor regelmatig dan docenten in de praktijk erachter komen dat ze dieptegang missen en dat babymassage niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Wil je de opleiding bij Babymassage Nederland volgen?
Mail dan even je certificaat en je website even door: miranda@opleiding-babymassage.nl. Je ontvangt daarna van mij het kortingsbedrag.

Veel gestelde vragen:

Voor iedere praktijkles, ook de eerste, heb je een aantal weken de tijd om je rustig en goed voor te bereiden. Je kunt hierbij denken aan zelfstandig oefenen van massagetechnieken, opdrachten maken en een e-book lezen.
Een passende voorbereiding helpt je om het maximale uit jezelf en de praktijklessen te halen.
De opleiding vraagt gedurende 3 maanden een studiebelasting ongeveer 2 tot 4 uur per week van je.
Mijn ervaring is dat ik na verloop van tijd nog wel eens het één en ander vergeet van wat mij op een praktijkdag verteld is.
Door mijn unieke leermethode zullen de kennis en vaardigheden die je opdoet niet wegzakken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je na verloop van tijd alles wat je leert hebt geleerd weer kwijtraakt. Je kunt alle technieken, theorie en oefeningen namelijk teruglezen en bekijken op de online leeromgeving wanneer je maar wilt.
Dat is één van de redenen waarom ik voor deze studiemethode heb gekozen. Een andere reden is dat deze studiemethode het mogelijk maakt om met elkaar goed de diepte in te kunnen gaan. Dat geeft jou competenties van een hoogwaardig niveau.
Tijdens praktijkdagen oefenen we de massagetechnieken op een pop en bij elkaar. Het is erg belangrijk om ook zelf te ervaren hoe de technieken voelen en wat de massage doet voor je lichaam en je geest. Dit geeft meer inlevingsvermogen. Daarnaast zult jij de technieken met nog meer enthousiasme kunnen overdragen omdat je immers zelf hebt kunnen ervaren hoe prettig de technieken zijn. Ik werk vanuit een holistische benadering.

Nee, aangezien al het lesmateriaal zeer uitgebreid is heb je geen vooropleiding nodig. Aan het einde van de opleiding heb je alle kennis in huis om professioneel aan de slag te gaan!
Er zijn wel toelatingseisen als je de opleiding volledig online wilt volgen.

Je bent altijd al gefascineerd geweest door baby’s en dit is voor jou het moment om je hart te gaan volgen?
Je voelt een passie om ouders te leren de onderlinge band en liefde met hun baby te intensiveren?
Je vindt het fijn om een belangrijke bijdrage te leveren aan ouders in de ontspanning en ontwikkeling van hun baby?
Je geeft graag waardevolle tips over bijvoorbeeld slapen of huilen?
Je wilt een eigen praktijk babymassage starten, maar mist de echte know-how om professioneel voor de dag te komen?
Je wilt je diensten van je bestaande praktijk uitbreiden met het geven van een cursus babymassage?
Na het volgen van alle praktijklessen en het insturen van alle opdrachten ontvang je een certificaat. Je ontvangt een diploma als je een voldoende hebt voor het praktijkexamen.

Een pop van minimaal 54 cm met een stoffenlijf (op een kleinere pop kunnen de technieken niet goed geoefend en gedemonstreerd worden).

In groepsverband
Een maand na de laatste praktijkdag dienen alle opdrachten te zijn gemaakt en ingeleverd.

Individueel en volledig online
De opleiding dient binnen een half jaar afgerond te zijn en binnen een maand na je laatste praktijkles.

Waarom? Dit omdat de opgedane kennis tijdens de praktijkdagen anders te lang geleden is. Dat is nadelig voor het totaal proces van de opleiding.

Ja, dat kan. Als je niet in de gelegenheid bent om naar Nederland te komen voor de praktijkdag(en) dan bespreek ik graag via een skype gesprek de mogelijkheden. Skype afspraak inplannen

De opleiding bij Babymassage Nederland wordt gevolgd door o.a: 

Fysiotherapeuten en osteopaten, kraamverzorgende, kinderverpleegkundige van de afdeling neonatologie,  pedagogisch medewerkers, verloskundige,  babycoaches en baby consulenten en vele ouders die hun hart willen gaan volgen.

 

Erkenning

Na het voltooien van de opleiding docent babymassage expert wordt je opgenomen in het register van Babymassage Nederland het RGDB; “Register Gecertificeerde Docenten Babymassage”.
Babymassage Nederland – RGDB heeft als doel:

 • De professionaliteit van babymassage te bevorderen.

 • Babymassage meer bekendheid te geven.

 • Inspringen op nieuwe ontwikkelingen, visies en nieuwe invalshoeken.

 • De leden onder de aandacht te brengen bij ouders en diverse beroepsgroepen.

 • Samenwerking tussen diverse beroepsgroepen te stimuleren.

Babymassage Nederland is een bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) geregistreerde en erkende Particuliere Onderwijsinstelling.

Registratie bij het CRKBO, een onafhankelijke instelling, geschiedt op basis van een audit, waarbij het opleidingsinstituut moet voldoen aan de gestelde criteria.

De opleiding is erkend door de Babyconsulent Nederland! Eén van de toelatingseisen om babyconsulent te worden is dat je een docentenopleiding babymassage met goed gevolg hebt afgerond. 

Contact: 0642501298