Opleiding babymassage

Docent babymassage expert!
Je wilt meer voor ouders gaan betekenen dan alleen het aanleren van technieken? Babymassage is namelijk zo veel meer. Het is verbinden, ontspanning, liefde en intuïtie. Zonder die elementen doe je ouder en baby te kort!

In alle jaren dat ik de cursus Babymassage aan ouders gaf, heb ik me verdiept in Shantala technieken.

Is het reëel om een massage uit een totaal andere cultuur zonder aanpassingen in Nederland te integreren?
Waarom worden nou juist die technieken toegepast en wat is de werking ervan?
Wat voor gevoel ervaart een baby bij de technieken?

Ik ben mezelf verder gaan ontwikkelen en naar antwoorden gaan zoeken. Mijn intuïtie gaf namelijk aan dat er veel meer uit de Babymassage te halen viel. Ik heb nieuwe technieken ontwikkeld en bestaande technieken doorontwikkeld. Mijn gevoel werd bevestigd toen ik de gunstige werking van die nieuwe technieken bij de baby’s zag. En de positieve reacties van hun ouders mocht ervaren.

Wil je meer lezen over babymassage in het algemeen? Of wil je weten wat een cursus babymassage nou precies inhoud? Klik dan hier.

Wat leer je?
Bij Babymassage Nederland leer je de Shantala babymassage zoals die in India wordt gegeven. Een hele mooie massage. Maar… ik leer je ook babymassage technieken volgens de ”Babymassage Nederland methode”omdat die gewoon voor veel baby’s beter werkt.

Het is een bijzondere, intensieve en erkende beroepsopleiding (mbo+ niveau). Daarnaast is het een brede opleiding en dat is erg belangrijk omdat je met een kwetsbare doelgroep werkt.
Je leert diverse massagetechnieken uit verschillende stromingen waardoor je goed kunt inspelen op de persoonlijke behoefte van zowel de baby als de ouder. Als resultaat zullen zowel de baby als de ouder meer genieten van jouw cursus.

Ik leer je hoe je jezelf goed kunt afstemmen op een baby en ouder. Zodat je die technieken aanbiedt waar de baby behoefte aan heeft. Hierbij let je op de lichaamstaal van een baby, de wisselwerking tussen ouder en baby, reflexen en gebruik je je intuïtie. Je leert masseren met je hoofd, je hart en je ziel.

Naast de praktijkdagen is de opleiding heel visueel; op vele video’s zie je hoe alles in de praktijk werkt. Daarnaast leer je ook hoe je ouders en baby kunt ondersteunen bij diverse babykwaaltjes (doormiddel van technieken en tips).

Na afloop weet je zeker dat je alle vaardigheden beheerst en alle kennis in huis hebt zodat je vol zelfvertrouwen een cursus babymassage kunt geven aan ouders.

De opleiding bestaat uit 6 modules!


ALGEMENE INFORMATIE BABYMASSAGE EN BABYMASSAGE TECHNIEKEN – module 1

In deze module leer je alle basisprincipes van babymassage en de Shantala massagetechnieken. Ik leer je ook babymassage volgens de Babymassage Nederland methode omdat deze gewoon beter werk!

Een groot deel van deze informatie vormt voor de cursist het uitgangspunt, om op een goede manier zelfstandig te kunnen starten met de massage.

Waarom is het belangrijk om voor een massagemoment rekening te houden met de bewustzijnstoestand van de baby? Waarom moet ik op de hoogte zijn van de verschillende reflexen? Waarom is een ontspanningsoefening voorafgaand aan een massage belangrijk? Dit zijn onderwerpen die in deze module behandeld worden.

Aan bod komen o.a. ook: de effecten van de babymassage, onderzoeken naar babymassage, contra-indicaties, het gebruik van oliën en etherische olie, grenzen, de manier van aanraken, het belang van vertragen, wennen, basisbevestigend dragen en lichaamstaal.

De volgende technieken komen aan bod:

 • Shantala babymassage: als basis leer je de Shantala-techniek. Dit is een hele mooie, zachte en liefdevolle ontspanningsmassage afkomstig uit India.
 • Babymassage technieken volgens de Babymassage Nederland methode: dieptegang technieken en meer resultaat

 

TECHNIEKEN VOOR DIVERSE KWAALTJES EN HET MASSEREN VAN BABY’S MET MEDISCHE ‘PROBLEEMPJES’ – module 2

Vind je het leuk om ouders en baby’s te ondersteunen bij diverse babykwaaltjes? Je leert welke bijdrage je hierbij kunt leveren en welke specifieke massagetechnieken je kunt toepassen, speciaal gericht op de probleemgebieden van het babylichaam.

En wil je ook baby’s masseren met medische ‘probleempjes’? Ook dat leer je in deze. Zo leer je bijvoorbeeld welke reactie je kan verwachten indien er sprake is van een geboortetrauma, vroeggeboorte of postpartumdepressie. Je leert ook hoe je de ouder in die gevallen het best kunt benaderen. Ook leer je hoe tijdens de massage om te gaan met baby’s met heupdysplasie, reflux, navelbreuk, liesbreuk en klompvoetjes.

Aan bod komen ook inbakeren, de huid, de spieren, en de spijsvertering.

Je leert massagetechnieken voor baby’s met:

 • Een voorkeurshouding
 • Baby’s die overstrekken
 • Darmkrampjes
 • Verkoudheid
 • Doorkomende tandje

 

TECHNIEKEN OM IN TE KUNNEN SPELEN OP DE PERSOONLIJKE BEHOEFTE VAN OUDER EN BABY – module 3 

Geen enkele baby is hetzelfde en daarom is deze module zo waardevol. Je leert technieken uit diverse stromingen. Op deze manier kun je namelijk goed inspelen op persoonlijke behoeften van de ouder en baby. Voor met name onrustige en gevoelige baby’s en baby’s met een korte aandachtsspanne, is namelijk vaak een andere specifieke massage aanpak gewenst. Zo leer je bijvoorbeeld technieken die nog meer veiligheid, stevigheid en begrenzing bieden aan de baby. Daarnaast behandelen we nog een aantal nuttige technieken waar baby’s bijzonder goed op reageren.

De volgende technieken komen aan bod:

Holistisch pulsen: het ritmisch pulsen/wiegen van het babylichaam. Elke ouder wiegt een baby regelmatig vanuit zijn/haar intuïtie. Wiegen heeft een kalmerend effect en daarin voorziet deze zeer ontspannende en rustgevende massagetechniek. Holistisch pulsen is speciaal ontwikkeld en afgestemd op baby’s. Het is ook zeer geschikt voor onrustige baby’s en baby’s die veel huilen. Voor veel baby’s favoriet!

Polariteitsmassage: rustgevende handen worden op specifieke plekken van het lichaam gelegd die energie opnemen en verdelen. De baby voelt geborgenheid en daarnaast breng je de baby in balans.

Commodemassage: even geen tijd voor een uitgebreide massage? Dan biedt deze heerlijke commodemassage uitkomst. Je leert hele fijne en doeltreffende technieken om een baby het gevoel van geborgenheid en veiligheid te geven en daarnaast de baby beter te laten aarden.

Baby-yoga: Baby- yoga zorgt op speelse wijze voor ontspanning. Middels 8 basis yoga oefeningen en 2 oefeningen op een liedje en een rijmpje leer je deze uitnodigende oefeningen te beheersen.


ALGEMENE INFORMATIE BABY module 4

Docent Babymassage is een vak apart. Het houdt veel meer in dan alleen het overdragen van de technieken. Ouders vinden het erg prettig om ervaringen uit te wisselen met jou als docent en met andere ouders. Aangezien ze graag tips en advies willen ontvangen, is het erg belangrijk dat je zelf over voldoende algemene kennis van een baby beschikt. In module vier krijg je antwoord op o.a. de volgende twee vragen.

Welke 15 oorzaken zijn er waarom een baby kan huilen? Wat is de functie van huilen?

Aan bod komen ook: hechting, het ontwikkelingstempo, de motorische, lichamelijke, zintuiglijke en cognitieve ontwikkeling, de ontwikkeling van het tastzintuig, borstvoeding, inenten en tummy tub.


NIEUW!!! MODULE ENERGETISCHE BABYMASSAGE TECHNIEKEN, INTUÏTIE EN SPIRITUALITEIT module 5

(Dit is een keuze module! Je kunt ervoor kiezen om deze module te volgen.)

In deze module leer je eenvoudige maar hele mooie en doeltreffende energetische babymassage technieken. De technieken zijn helemaal van deze tijd en eigenlijk onmisbaar in jouw praktijk. Er worden namelijk steeds meer hoogsensitieve baby’s geboren. Het is belangrijk dat je hierop in kunt spelen! We besteden ook aandacht aan intuïtief masseren.

Wat leer je nog meer: baby’s en intuïtie, hoogsensitieve baby’s, afstemmen, de verbondenheid van een baby met de emoties van zijn/haar moeder, levenslessen van een baby aan de ouders en uitwisseling van energie.

Je krijgt antwoord op de volgende vragen: Hoe herken en benader ik sensitieve baby’s en wat is hun reactie tijdens de massage? Hoe kan een ouder zich op een diep niveau verbinden met een baby?

Ook gaan we in op wat er met jouw energie gebeurt wanneer je lesgeeft!

Klik hier voor referenties over deze module!


lESOPBOUW EN DIDACTISCHE PRINCIPES module 6
 

In deze module leer je hoe je met al het geleerde een goede les op kan bouwen. Tevens krijg je didactische principes aangereikt. Uiteraard gaan we ook in op hoe jouw cursus succesvol wordt. Daar komt namelijk wel wat meer bij kijken dan alleen het professioneel aanleren van de technieken. Wees je concurrenten dus een stapje voor! Je ontvangt achttien waardevolle tips voor het succesvol werven van ouders en daarnaast informatie over de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Wat verder aan bod komt is o.a.: een cursusmap samenstellen, een cursusschema en informatie over de lesopbouw, presenteren, lichaamshouding, interactie, kop-romp-staart principe, het ontvangen en geven van feedback (Sandwich model) en het opzetten van een eigen praktijk.
Tijdens praktijkdagen oefenen we de massagetechnieken op een pop en bij elkaar. Het is erg belangrijk om ook zelf te ervaren hoe de technieken voelen en wat de massage doet voor je lichaam en je geest. Dit geeft meer inlevingsvermogen. Daarnaast zult jij de technieken met nog meer enthousiasme kunnen overdragen omdat je immers zelf hebt kunnen ervaren hoe prettig de technieken zijn. Ik werk vanuit een holistische benadering.

 

De opleiding bij Babymassage Nederland is vooral geschikt voor jou als jij het beste uit jezelf, ouders en baby’s wilt halen!

De opleiding bij Babymassage Nederland wordt gevolgd door o.a.:
♥ 
fysiotherapeuten en osteopaten
kraamverzorgende
kinderverpleegkundige van de afdeling neonatologie
pedagogisch medewerkers
verloskundige
babycoaches en baby consulenten
vele ouders die hun hart willen gaan volgen.


Waarom deze opleiding?

   • Je leert diverse massagetechnieken uit verschillende stromingen. Hierdoor kun je goed inspelen op de persoonlijke behoefte van zowel de baby als de ouder. Dit maakt het vak docent babymassage extra boeiend omdat hierdoor het les geven heel afwisselend is. Als resultaat zullen zowel de baby als de ouder meer genieten van jouw cursus.
   • Je leert niet alleen het correct overdragen van massagetechnieken maar ook het hoe, wat en waarom we de technieken op een bepaalde manier toepassen. Dit maakt het lesgeven een stuk interessanter.
   • Je krijgt veel waardevolle achtergrondkennis over baby’s zodat je een belangrijke bijdrage kunt leveren aan ouders in de ontwikkeling van hun baby. Dit is belangrijk omdat ouders graag tips en adviezen ontvangen./li>
   • De opleiding is heel visueel. Naast instructievideo’s van de technieken ontvangt je meer dan 30 videofragmenten waarop echte baby’s gemasseerd worden. Dit is heel waardevol en enorm leerzaam omdat ik jou op deze manier goed kan laten zien hoe alles in de praktijk werkt.
   • Je kunt starten wanneer je wilt;omdat je meteen toegang krijgt tot de eerste module op de online leeromgeving (e-books, instructievideo’s, videolessen, opdrachten en diverse downloads).
   • Je kunt die leervorm volgen die bij jou past (volledig online, in groepsverband of individuele begeleiding)!
   • Je hebt keuzevrijheid in welke plaats je de individuele begeleiding wilt volgen.
De kwaliteit van mijn opleiding in combinatie met de online leeromgeving is hoog vergeleken andere opleidingen. Je kunt alle technieken, theorie en oefeningen namelijk teruglezen en bekijken wanneer je maar wilt. Je hebt maar liefst twee jaar toegang tot de online leeromgeving (e-books levenslang omdat je die kunt downloaden) en je profiteert hierdoor mee indien er toevoegingen of wijzigingen zijn.
De eerste drie jaar is het hierdoor niet noodzakelijk om jaarlijks alle technieken te herhalen tijdens een nascholing. Dat kun je immers zelf door in de online leeromgeving alle video’s nog een keer te bekijken.

Supercool wat je hebt opgezet.Ik heb de snuffelomgeving bekeken en het is helemaal van deze tijd, top!’’
Angela van Westen

Wil je ook een indruk van de online leeromgeving met daarin technieken, tips en veel inspiratie? Meld je dan aan voor de gratis snuffelcursus.

Praktijkdagen

Tijdens praktijkdagen oefenen we de massagetechnieken op een pop en bij elkaar. Het is erg belangrijk om ook zelf te ervaren hoe de technieken voelen en wat de massage doet voor je lichaam en je geest. Dit geeft meer inlevingsvermogen. Daarnaast zult jij de technieken met nog meer enthousiasme kunnen overdragen omdat je immers zelf hebt kunnen ervaren hoe prettig de technieken zijn. Ik werk vanuit een holistische benadering.

Wat staat er op de online leeromgeving?

 • De e-book modules 1, 2, 3, 4 en 6.
 • Heldere instructievideo’s van 80% van alle massagetechnieken waarin ik je de technieken op een pop laat zien.
 • Meer dan 30 praktijkvideo fragmenten waarop te zien is hoe de massagetechnieken eruitzien als die toegepast worden op echte baby’s. Dit zorgt voor duidelijkheid en hierdoor leer je hoe alles in de praktijk werkt.
 • Observatieopdrachten: op de videofragmenten zie je hoe een aantal verschillende baby’s door hun ouders gemasseerd worden. Bij elke video hoort een meerkeuzevraag. Dit is een belangrijk en zeer leerzaam onderdeel omdat je door middel van deze opdrachten goed leert observeren en een techniek kunt beoordelen.
 • Opdrachten door zowel open vragen en meerkeuzevragen. De open vragen staan niet letterlijk in de tekst maar zijn bedoeld om je aan het denken te zetten en je voor te bereiden op de praktijk. Bij een aantal vragen worden jouw antwoorden aangevuld met een stukje verdieping. Deze verdieping is bedoeld om je gedachten te laten gaan over een bepaald onderwerp of om extra nadruk te leggen op belangrijke punten.
 • Diverse downloads: cursusmap/reader van de technieken die je aan ouders kunt verstrekken, cursusschema, tekeningen die te gebruiken zijn voor je reader, praktijkverslagen en een evaluatieformulier.
 • Lopende meditatie voor ouder en baby (video en audio)
 • Affirmatie meditatie die je moederlijke oerinstinct versterkt en jou volledig in je kracht zet! (audio)
 • Slaaplekker liedje (deze kun je downloaden in mp3-formaat)[/toggle]

[toggle title="Kan ik de opleiding vanuit het buitenland volgen?"]

Ja, dat kan. Als je niet in de gelegenheid bent om naar Nederland te komen voor de praktijkdag(en) dan bespreek ik graag via een skype gesprek de mogelijkheden. Skype afspraak inplannen

Voor wie is de Opleiding Docent Babymassage

 • Je bent altijd al gefascineerd geweest door baby’s en dit is voor jou het moment om je hart te gaan volgen?
 • Je voelt een passie om ouders te leren de onderlinge band en liefde met hun baby te intensiveren?
 • Je vindt het fijn om een belangrijke bijdrage te leveren aan ouders in de ontspanning en ontwikkeling van hun baby?
 • Je geeft graag waardevolle tips over bijvoorbeeld slapen of huilen?
 • Je wilt een eigen praktijk babymassage starten, maar mist de echte know-how om professioneel voor de dag te komen?
 • Je wilt je diensten van je bestaande praktijk uitbreiden met het geven van een cursus babymassage?


Dan is deze opleiding exact geschikt voor jou!


Erkenning?

 

 

 Na het voltooien van de opleiding docent babymassage expert kun je gratis lid worden van het landelijke “Register Gecertificeerde Docenten Babymassage” ofwel het RGDB. Meer info >>>

 

Het RGDB is een bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) geregistreerde en erkende Particuliere Onderwijsinstelling.

Registratie bij het CRKBO, een onafhankelijke instelling, geschiedt op basis van een audit, waarbij het opleidingsinstituut moet voldoen aan de gestelde criteria.

Na de succesvolle afronding van de opleiding Docent Babymassage is het mogelijk je in te schrijven in het therapeutenregister van STIBAG (Stichting ter Bevordering van de Alternatieve Geneeskunde), een vereniging die ondersteuning biedt aan zelfstandige beoefenaars van natuurgeneeswijzen.

 


De opleiding is erkend door de Babyconsulent Nederland! 

Eén van de toelatingseisen om babyconsulent te worden is dat je een docentenopleiding babymassage met goed gevolg hebt afgerond. Je dient mijn op leiding in groepsverband te volgen.