Babymassage in de kraamperiode (voor newborns)

Online cursus

Vele ouders en vooral ook baby’s zullen je ontzettend dankbaar zijn. Het is heel erg waardevol om tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode al te starten met babymassage. Babymassage in de kraamtijd (voor newborns) is een geweldig mooie kans om de liefdesband te versterken. Het stimuleert en intensiveert de hechting.

Daarnaast komt het de rust, in deze toch al hectische periode, ten goede. Uiteraard zijn er nog veel meer positieve effecten.

 

Reguliere babymassage technieken schieten hun doel voorbij.

Vanaf ongeveer zes weken mag je de reguliere babymassage technieken toepassen.
Voor die tijd is de prikkel van veel reguliere technieken te groot. Hierdoor worden niet alle technieken goed ontvangen. Sterker nog… ze kunnen averechts werken en totaal je doel voorbijschieten.

Verkleinen overgang van buik naar grotemensenwereld

Dat kan door herkenbare situaties na te bootsen. Situatie’s die de baby nog kent vanuit de periode in de buik.
Babymassage Nederland is van mening dat dit van een onschatbare waarde is voor baby’s, in een periode waarin hij enorm moet wennen aan zijn nieuwe ‘leventje’. Een fase waarin alles anders is dan wat hij tot dusver in de baarmoeder heeft ervaren.
Dit proces verloopt meestal soepeler wanneer een baby ontspannen en goed verbonden is met zijn lijfje. Babymassage is daar een enorm goede tool voor!

Start tijdens de zwangerschap

Als je de ouders tijdens hun zwangerschap de technieken uit deze special aanleert dan profiteren zij vanaf de geboorte van alle positieve effecten van babymassage. De ouders hebben op deze manier alle tijd om de technieken goed eigen te maken voor de komst van hun baby. Hierdoor zullen ze meteen vanuit hun gevoel kunnen masseren en dat is echt een meerwaarde.
Als de baby geboren is plan je een volgende afspraak in. Het voordeel is nu dat je de reactie van de baby kunt zien. Je kunt de ouder leren hierop te anticiperen.

Wat ga je leren?

De technieken die je leert in deze Special zijn ontwikkeld door Babymassage Nederland en bedoeld voor baby’s vanaf de geboorte t/m ongeveer zes weken.

Voor de baby is het essentieel dat je technieken toepast die zo min mogelijk prikkels geven. Een baby heeft namelijk ook tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe leventje buiten de baarmoeder.
Voor de ouders is het belangrijk dat de technieken makkelijk aan te leren zijn. De kraamtijd is bedoeld om te herstellen van de bevalling en om te wennen aan het ouderschap. Het is een mooie maar vaak ook hectische en vooral emotionele periode. Daarom is het voor zowel baby als ouder van belang dat de technieken eenvoudig zijn.

De special is online te volgen en bestaat uit vier modules.

Module 1 -Theorie

♥  Basisprincipes van babymassage
♥  Lichaamstaal
♥  Het belang van vertragen.
♥  Geboortetrauma

Module 2 – Technieken voor newborns

♥  Babymassage voor in het kraambed (haptonomische massage)
♥  Welkom op aarde massage
♥  Technieken voor darmkrampjes

Module 3 – Hechting

♥  Wat is hechting?
♥  Intensiveren van de hechting door babymassage
♥  Stimuleren van hechtingsgedrag
♥  Je leert hoe je een ondersteunende rol voor ouders kan zijn in het ontwikkelen van vaardigheden die de hechting bevorderen.
♥  Hechting bevorderende ontspanningsoefening*

*De oefening zal zorgen voor een intensere verbinding tussen ouder en baby en geeft meer rust in het gezin! Deze oefening ontvang je in mp3-bestand. Je mag het bestand aan ouders verstrekken.

Module 4 -Eindtoetsen en verdieping
De special wordt afgesloten met drie eindtoetsen. Je hebt gemiddeld 15 minuten de tijd om elke toets te maken.

Heb je minimaal een zes voor alle toetsen behaald?
♥   Dan ontvang je per mail je certificaat.
♥   Indien jij staat ingeschreven in het register van Babymassage Nederland dan krijg je drie jaar lang onder je gegevens de vermelding dat je deze special gevolgd hebt.

Als je zakt voor de eindtoets dan mag je een herkansing aanvragen. De eerste herkansing is kosteloos daarna wordt er per herkansing 20,00 euro in rekening gebracht.

Voordelen online leeromgeving

♥   Je hebt maar liefst een jaar toegang tot de online leeromgeving. Je hoeft dus niet alles in 1 keer te onthouden zoals op een praktijkdag wel het geval is.
♥   Je hebt levenslang toegang tot het e-book en de instructiekaarten met daarop alle technieken omdat je die kunt downloaden.
♥   Je kunt starten wanneer je maar wilt.
♥   Je kunt deze special gewoon lekker huis volgen. Vanuit je eigen stoel achter je pc met een bakkie thee.

Wil je ook een gratis proefles? Meld je dan snel aan!

Wat zeggen andere over deze special?

Er is voor de cursus ” Babymassage in de kraamtijd” veel animo!
Lichaamscontact, aanraking, intens en oprecht in verbinding zijn met je baby is heel erg belangrijk voor jouw new born. Ongekend wat je je kindje hiermee voor de rest van zijn of haar leven meegeeft. Ik heb de opleiding en aanvullende bijscholingen hiervoor gevolgd bij Babymassage Nederland en ben hier nog steeds dankbaar voor. Ik kan ouders helpen bij het prilste begin, hen handvatten geven om de start met hun kindje te helpen optimaliseren. Babymassage is geen luxe, eigenlijk moet het een onderdeel zijn bij de start voor zowel de baby als voor de ouder(s).

Marian Groenewegen - La Vida Geboortebegeleiding Westland, Docent babymassage, Doula, Zwangerschaps yoga

Dit een hele mooie special. 
Fijn om de aanstaande mama in de periode vóór de bevalling al te kunnen leren hoe ze haar kindje vanaf de eerste week kan masseren en daarmee de band met haar baby kan versterken. Ik merk dat het haar zelf tijdens het oefenen en leren van de technieken al ontspant.

Omdat ik vaak zwangeren gedurende langere perioden in mijn praktijk zie en ze na de bevalling ook regelmatig terugkomen met het kindje voor babyreflexologie, is dit voor mijzelf een geweldige aanvulling om mee aan de slag te gaan. Dit geldt ook voor de ouders.

Lisette Tiggelaven - Reflexologiepraktijk Lisette, Docent babymassage, reflexzonetherapeut, Trainer Hormoonfactor

Leuke opleiding en zeer zinvol voor begeleiding in de kraamperiode. Het is een extra aanvulling en draagt bij aan een nog betere hechting tussen kind en ouder.
Ook in het ziekenhuis zal ik deze technieken toe kunnen passen in de periode dat kind en ouder, soms langdurig, zijn opgenomen. Met name ook belangrijk als de moeder bv ten gevolge van HELLP (zwangerschapsvergiftiging) rust moet nemen maar op deze manier toch wat kan doen voor haar kindje.
Voor mij is het tevens toepasbaar bij kinderen met een beperking of kinderen die teveel geprikkeld zijn.

Leontien Mineur - Happykids-Zeeland, Kinderverpleegkundige, babyconsulent, draagdoekconsulent, docent babymassage en trainer babytaal.

Ik heb veel geleerd. Heel duidelijk en veel informatie! Met name op gebied van bewustwording en de intenties kunnen benoemen en overbrengen naar ouders.
Ik heb al veel ervaring met babymassage en wist ook al veel maar jij hebt het nu een naam gegeven, structuur aangegeven en kennis van bv. hechting duidelijk uiteengezet. Ik ben superblij met deze waardevolle aanvulling in mijn aanbod!

Marjan Groeneveld - Met Marjan, voor zwangere, baby's en kind, Docent babymassage, cursusleidster bij Samen Bevallen

Werk je met zwangeren?

Ben je docent zwangerschapsyoga of bijvoorbeeld zwangerschapsdocent van Samen Bevallen?

Het is enorm waardevol om een les te besteden aan babymassage voor newborns. Een extra service voor je cliënten. Door het volgen van deze special kun je je onderscheiden van je collega’s!
Je kunt babymassage in de kraamperiode natuurlijk ook als extra aanbod aanbieden op je website.

Ben je kraamverzorgster? 

Volg dan de incompany training. Je ontvangt dan 9 accreditatiepunten van Kenniscentrum Kraamzorg.

Klik hier voor alle informatie voor kraamverzorgsters en kraambureau’s.

 

Meest gestelde vragen:

 

Praktisch

Je investering is inclusief:

 • Je hebt een jaar toegang tot de online leeromgeving.
 • Je hebt een jaar de gelegenheid om vragen per e-mail te stellen.
 • Instructiekaarten met daarop alle technieken. Deze kun je aan ouders verstrekken zodat zij het kunnen gebruiken als ‘handleiding’.
 • Ontspanningsoefening die de hechting bevordert (mp3). Deze kun je downloaden en verstrekken aan ouders.
 • Eindtoetsen en een herkansing
 • Een certificaat
 • Indien jij staat ingeschreven in het register van Babymassage Nederland dan krijg je drie jaar lang onder je gegevens de vermelding dat je deze special gevolgd hebt.

Je investering bedraagt:  € 159,00 
Investering kraamverzorgster: klik hier Vraag een speciale groepsprijs aan.

 • Twee e-books met daarin alle theorie.
 • Heldere instructievideo’s van alle massagetechnieken.
 • Instructiekaarten met daarop alle technieken. Deze kun je aan ouders verstrekken zodat zij het kunnen gebruiken als ‘handleiding’.
 • Ontspanningsoefening die de hechting bevordert mp3 Deze kun je downloaden en verstrekken aan ouders.
 • Eindtoetsen 

Ja, voor deze special heb je een vooropleiding nodig zoals bijvoorbeeld:

 • Docent Babymassage
 • Kraamverzorgster
 • De opleiding ‘Zwangerschapsmassage’
 • Docent zwangerschapsyoga of bijvoorbeeld cursusleidster van Samen Bevallen
 • Verloskundige

En alle overige geïnteresseerden die met baby’s werken.

Ja, alle technieken van de ‘welkom op aarde massage’ en de ‘technieken voor in het kraambed’ zijn anders. Wel zullen er hier en daar wat herkenningspunten voor je zijn maar geen techniek is hetzelfde. Een aantal technieken voor de darmkrampjes zijn wel hetzelfde en een aantal technieken passen we anders toe voor baby’s t/m ongeveer 6 weken.

Een pop van ongeveer 50 cm met een stoffenlijf.
Nee, dat mag niet. Je mag alle technieken en kennis overdragen aan ouders. Kraamverzorgster en andere professionals zullen zelf deze special bij Babymassage Nederland moeten volgen.

Een jaar. Je krijgt een jaar toegang tot de online leeromgeving. De ervaring leert dat dit meer dan voldoende is om alle technieken eigen te maken.

Afhankelijk van je vooropleiding ongeveer 7,5 á 12 uur.


Ben je lid van het RGDB? Dan krijg je kosteloos een vermelding onder jouw naam dat jij deze special gevolgd hebt. Meer info

Babymassage Nederland is een bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) geregistreerde en erkende Particuliere Onderwijsinstelling.

Registratie bij het CRKBO, een onafhankelijke instelling, geschiedt op basis van een audit, waarbij het opleidingsinstituut moet voldoen aan de gestelde criteria.