5 bijzondere onderzoeken naar Babymassage

5 onderzoeken babymassage

Babymassage is natuurlijk erg leuk te doen! Maar babymassage is ook goed voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de baby. Ze vinden het heerlijk om gemasseerd te worden. Baby’s verlangen naar geborgenheid en lichamelijke warmte. Er zijn veel positieve effecten. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. We delen er een aantal met jou.

Onderzoek van babymassage bij couveusebaby’s

Onderzoekster van Tiffany Field van de ‘Touch Research Institute’ in Miami met deed een waardevol onderzoek.
Ze stelde namelijk zulke opmerkelijke resultaten vast in het onderzoek naar de effecten van Babymassage bij couveusebaby’s. 

Dit moet echt iedereen weten. In haar onderzoek werd een groep couveusebaby’s tien dagen lang drie keer per dag een kwartiertje gemasseerd. De baby waren 9 weken te vroeg geboren. Ze hadden allemaal een geboortegewicht van ongeveer 2 pond.

Het effect was echt spectaculair: de baby’s namen 47% meer toe in lengte en gewicht dan de controlegroep van niet gemasseerde baby’s. Ze waren actiever, alerter en maakten meer contact met hun ouders. De gemasseerde baby’s konden gemiddeld 6 dagen eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden!

Wow… dat is echt geweldig. En het bewijst de grote impact die Babymassage heeft!
Follow-up onderzoek toonde aan dat de gemasseerde baby’s ook na een periode van enkele maanden en, zelfs na een jaar, nog steeds beter scoorden op ontwikkelingstests.

Kippenvel… zo bijzonder! En dit allemaal door simpelweg de baby’s te masseren!

Effecten van babymassage bij op tijd geboren baby’s

Ook in haar onderzoek bij op tijd geboren baby’s worden deze effecten duidelijk. Ze slapen rustiger en dieper, nemen sneller toe in gewicht en lengte. Ze zijn alerter, meer geïnteresseerd in hun omgeving, hebben meer plezier in contact en huilen minder. Op ontwikkelingstests scoren gemasseerde baby’s hoger op “oriënterend” gedrag en juist lager op opgewonden (huilen) of “depressief” apathisch gedrag.

Fysiologische metingen babymassage

Bron: Stichting Lichaamstaal

De gunstige effecten worden ondersteund door fysiologische metingen. Gemasseerde baby’s maken minder stresshormonen aan. Dat maakt ze niet alleen meer ontspannen, maar ook een bepaalde hersenstructuur kan zich hierdoor beter ontwikkelen. Deze hersenstructuur is onder andere verantwoordelijk voor het geheugen.

Verder blijkt het serotonine niveau (mede bepalend voor een prettige stemming) omhoog te gaan bij massage, evenals het niveau van het hormoon oxytocine, ook wel “liefdeshormoon” genoemd. Oxytocine stimuleert gevoelens van vriendschap, liefde en verbondenheid.

Masseer je baby in slaap en verhoog uw eigenwaarde

Bron: psychologe Tiffany Field van de ‘Touch Research Institute’  in Miami

Baby’s die gemasseerd worden vallen vlugger in slaap, hebben een verhoogde aandacht en een verbeterd algeheel welbevinden, zo ontdekte een arts in de V.S. die zich specialiseert in “aanrakingsonderzoek”. “Babymassage heeft opmerkelijke voordelen voor zowel baby’s als ouders” , zegt dokter Tiffany Field. Kinderen die twee weken lang dagelijks gedurende vijftien minuten gemasseerd werden hadden slechts negen minuten nodig om in te slapen, terwijl dat voordien tweeëntwintig minuten was. Masserende vaders vonden dat de band met hun baby versterkt was en dat de massage de eigenwaarde van de ouder verhoogde. Klik hier voor 12 originele slaaptips voor baby’s.

Onderzoek naar babymassage met dieren

Bron: Psychologie Magazine

Zoals vaak bij wetenschappelijk onderzoek moesten dieren helpen bij de bewijsvoering.  Dierpsycholoog Michael Meaney vergeleek twee groepen ratten. De ene groep werd in de eerste weken van hun leven iedere dag uit de kooi gehaald en geaaid. De andere groep leefde het gewone leven van ratten in een kooi. Toen beide groepen na twee jaar met elkaar vergeleken werden, waren de verschillen opmerkelijk: bij de in hun jeugd geliefkoosde dieren waren geheugencapaciteit en stressbestendigheid groter. Het lichamelijke verouderingsproces zette bij de liefdevol bejegende ratten later in.

Aaiende moeders beschermen baby langdurig tegen stress

Bron: NU.nl/Berber Rouwé

Moeders die hun kind veel aaien, lijken de negatieve langetermijneffecten van stress tijdens de zwangerschap te kunnen corrigeren bij hun kind. Dat schrijven onderzoekers van de universiteiten van Liverpool en Manchester woensdag in online tijdschrift;PLOS One.

De Engelse onderzoekers selecteerden 271 zwangere vrouwen, met behulp van een vragenlijst over geestelijke mishandeling door de partner. Hoe hoger een zwangere scoorde op depressie, hoe heftiger het lichaam van haar kind reageerde op stress. Zo’n kind werd ook sneller boos.

Maar bij moeders die tijdens de zwangerschap depressief waren en hun kinderen in de eerste paar maanden veel aaiden, gold dat niet. Hoe hun kinderen omgingen met stress, was niet afhankelijk van de mate van depressie.

De moeders werden 5 en 9 weken na de bevalling gevraagd hoe vaak ze hun baby aaiden over gezicht, buik, rug, armen en benen. Toen de baby’s 7 maanden oud waren, ondergingen ze stresstests.

Voorbeeld

Een voorbeeld hiervan is de Still Face Test. Daarbij kijkt de moeder het kind aan en speelt twee minuten met hem. Daarna geeft ze haar gezicht twee minuten een neutrale uitdrukking en reageert niet op het kind.

Ze eindigt met twee minuten spelen. De onderzoekers maten de hartslag en ademhaling van de baby. De test laat zien hoe heftig het lichaam van een kind reageert op een stressvolle situatie, namelijk een moeder die niets terug doet. En hoe snel het lichaam weer herstelt.

Boos

Naast de stresstest bepaalden de onderzoekers hoe snel de kinderen boos werden. Ze gebruikten daarvoor een lijst met vragen over hoe kinderen reageren als ze gefrustreerd zijn, bijvoorbeeld wanneer een bepaalde handeling hen niet lukt of als het kind beperkt wordt in zijn bewegingsvrijheid.

Moeders moeten aangeven hoeveel hun kinderen dan huilen, moeilijk doen of op andere manieren tonen dat ze de situatie niet goed aankunnen.

Ratten

Onderzoekers vermoeden nu dat het bij mensen op ongeveer dezelfde manier werkt als bij ratten. Door stress tijdens de zwangerschap wordt het systeem dat stress reguleert al in de buik geherprogrammeerd. Het lichaam van de babyratten wordt gevoeliger voor stress.

Het systeem blijkt echter bijgestuurd te kunnen worden door de moeder. Jonge ratten die in de eerste paar dagen van hun leven veel gelikt, gepoetst en aangeraakt worden door hun moeder, hebben daarna hun hele leven een normalere reactie op stress dan ratjes die minder werden aangeraakt.

Likken

Door het likken neemt de activiteit van een gen bij ratten toe, namelijk het GR-gen, dat codeert voor een receptor waaraan stresshormonen kunnen binden. Bij mensen zou dit ook zo kunnen zijn. Eerst moeten de onderzoekers echter uitvinden of het aaien zélf de oorzaak is van de veranderde relatie tussen depressie en stressreacties.

Het zou ook kunnen zijn dat moeders die veel aaien zich in het geheel anders gedragen als moeder, dat ze bijvoorbeeld gevoeliger reageren op hun kind.

Ernstige stress tijdens de zwangerschap kan zorgen dat een kind blijvend anders reageert op stress. Daardoor kan het kind emotionele problemen en gedragsproblemen ontwikkelen. Een voorbeeld van ernstige stress tijdens de zwangerschap is een depressie.

Ook interessant!

20 waardevolle effecten van Babymassage

zorgverzekering vergoed babymassage

Welke zorgverzekering vergoed babymassage?

Steeds meer docenten zien het belang in van een goede en uitgebreide opleiding.

Deel deze blog!