20 positieve effecten babymassage voor de baby

 

Waarom is babymassage goed?

Waarom is babymassage goed?

Wist je dat Babymassage enorm veel positieve effecten heeft? Het zijn er maar liefst 20! Met deze 20 positieve effecten, heb jij als A-level Babymassage docent een grote impact op het leven van baby’s en hun kersverse ouders.

Overigens zijn er niet alleen veel waardevolle voordelen voor de baby. Babymassage heeft ook positieve invloed op de ouder. Wellicht ken je al wat positieve effecten van Babymassage. Ik ben benieuwd of jij ze allemaal kent. En het bijzondere is dat deze mooie gevolgen van Babymassage ook op lange termijn nog steeds effectief zijn.

Meer ontspanning
Tijdens de massage zal je baby alle spanningen en de gevolgen van te veel prikkels loslaten. Babymassage stimuleert de aanmaak van het hormoon Oxytocine wat rust geeft. Het remt de aanmaak van het hormoon Cortisol, een hormoon dat vrijkomt bij stress. Hierdoor is je baby meer ontspannen en zit ook nog eens lekkerder in zijn vel.  Klik hier voor meer onderbouwing (5 keigoede redenen 5 keigoede redenen waarom babymassage ontspant).

Meer verbinding
Babymassage versterkt de verbinding tussen jou en je baby en dat zorgt voor een stevige hechting. Hechting is een basisbehoefte van de baby. Het geeft de baby een gevoel van eigenwaarde, veiligheid en bescherming. Deze gevoelens zijn minstens zo belangrijk als voeding.  De verbinding die je als baby ervaart heeft echt een hele belangrijke invloed op de rest van je leven.

Beter slapen
Door de ontspanning tijdens en na de massage, door een goede gronding en doordat je baby meer in zichzelf keert, zal hij sneller in slaap vallen. Je baby slaapt over het algemeen dieper en langer na een massage.  Hierdoor kan je kindje alle prikkels van de dag beter verwerken. Dit levert een positieve bijdrage aan zijn gemoedstoestand en lichamelijke en emotionele ontwikkeling.

Minder kwaaltjes
Massage vermindert allerlei babykwaaltjes (darmkrampjes, voorkeurshouding, overstrekken, doorkomende tandjes en verkoudheid). De massage zorgt voor ontspannen spieren en een betere doorbloeding. Je baby zal zich door de massage ook meer ontspannen. Deze effecten hebben een positieve werking op het verzachten van de babykwaaltjes.

Minder huilen
Massage brengt je kindje in contact met zijn eigen lichaam. Als hij zijn lichaam bewust voelt, zit hij letterlijk lekkerder in zijn vel. Babymassage voorkomt ook het gevoel van alleen zijn en geeft invulling aan de behoefte aan contact. Het zorgt er ook voor dat de baby meer ontspannen is en beter slaapt. Hierdoor zal je baby over het algemeen minder huilen.

Beter immuunsysteem
Massage stimuleert een belangrijk ‘verdedigingsmechanisme’ van het lichaam tegen infecties. Het is wetenschappelijk aangetoond dat massage de aanmaak van witte bloedcellen bevordert. Deze cellen bestrijden schadelijke invloeden van buitenaf. Door het masseren van je baby wordt er minder Cortisol (stresshormoon) aangemaakt en is hij meer ontspannen. Hierdoor werkt het immuunsysteem beter.

Ontspanning bij onrust, spanningen en overstrekken.
Baby’s kunnen last hebben van o.a. de volgende spanningen:

  • Ze raken gefrustreerd omdat ze meer willen dan ze kunnen;
  • Baby’s voelen zich eenzaam in hun bedje;
  • Ze kunnen door alle nieuwe indrukken overprikkeld zijn;
  • Er is nog ‘stress’ van de bevalling.

Met massage zullen deze spanningen het lichaam verlaten. Gespannen baby’s kunnen over het algemeen minder hebben, waardoor de baby in een vicieuze cirkel terecht komt. Babymassage doorbreekt die cirkel!

Verbeteren van de ademhaling
De ademhaling wordt door de massage positief beïnvloed. De ademhaling zal door de massage gelijkmatiger en meer ontspannen zijn.

Ontwikkelen van de tastzin
Het belangrijkste tastorgaan is de huid. Hieraan ervaren we liefdevolle aanraking, hitte, kou, pijn etc. Voor een baby is dit allemaal nieuw. Ook de grenzen van het eigen lichaam zijn nieuw. Stapje voor stapje ontdekken ze dat ze beentjes, voetjes, armpjes en handjes hebben.

Groei van de baby
Onderzoeken hebben uitgewezen dat er meer groeihormoon in het bloed zit bij een baby die regelmatig gemasseerd wordt. De spierontwikkeling zal hierdoor ook bevorderd worden.

Stimuleren van de bloedsomloop
Aanraking stimuleert de bloedsomloop. Hierdoor wordt de doorstroming in de lymfevaten ook  bevorderd, waardoor de afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden.

Positieve effecten babymassage voor de ouder

 

Babymassage goed voor ouder

Babymassage goed voor ouder

Meer ontspanning
Je zult als ouder zelf ook helemaal rustig worden tijdens het masseren van je kindje. Dat komt o.a. omdat massage heel mindful is, het brengt je in het ‘Nu’. Masseren is niet alleen maar geven, je krijgt er ook iets voor terug. Na een massage voel je je ook helemaal ontspannen. Massage is een fijn moment van rust in deze hectische tijd. 

Meer verbinding
Babymassage zorgt ervoor dat je goed verbonden raakt met jezelf omdat massage begint met verbinden met jezelf. Dit doe je met wat simpele oefeningen en door te zorgen voor een goede gronding. Als we goed verbonden zijn met onszelf dan staan we in onze kracht en hebben we meer zelfvertrouwen. Hierdoor kan je ook op een dieper niveau connectie maken met je baby.

Begrijpen lichaamstaal
De eerste tijd is lichaamstaal de enige taal die een baby spreekt. Hij drukt zich o.a. uit met handjes en gezichtsuitdrukkingen. Doordat je als ouder  je kindje tijdens de massage in alle rust kunt observeren leer je je baby beter kennen. Zo kun je ook goed de grenzen van je baby leren kennen waardoor deze zich begrepen en geliefd voelt .

Ontwikkeling intuïtie
Tijdens de massage word je intuïtie verbeterd omdat masseren heel mindful is en omdat je zelf ook ontspannen bent, goed gegrond bent en verbonden bent met jezelf.  Tijdens het masseren leer je te vertrouwen op je intuïtie. Dat is nodig om in te kunnen spelen op de massagebehoefte van je baby. Ook in het dagelijks leven zul je als ouder steeds meer je (moeder)gevoel gaan volgen. Het brengt je in het ‘Nu’

Meer zelfvertrouwen
Omdat je als ouder met Babymassage voelt dat je veel meer voor je kindje kunt betekenen, word je gevoel van eigenwaarde groter.
Tijdens de Babymassage zul je ook ervaren dat je (onbewust) goed reageert vanuit je eigen intuïtie. En doordat je de lichaamstaal van je kindje beter leert begrijpen, zorgen beide ervaringen voor meer zelfvertrouwen.

Meer quality-time 
Babymassage is een moment van bewust iets samen doen. De babytijd vliegt voorbij. Dus juist in deze tijd is quality-time essentieel. Want je wilt deze tijd toch bewust mee maken! Voor je baby is deze manier van mindfulness waardevol, omdat deze zich op een diep niveau gezien en gehoord voelt. De rust en aandacht bevestigen hierbij zijn gevoel van eigenwaarde.

Ook interessant!

Intuïtief aanvoelen wat een baby nodig heeft, hoe doe ik dat?

baby spiegelt ouder

Spiegelen ouder en baby en innerlijke rust

welke massage olie voor baby's

Massage olie – Ben jij je bewust van wat je op de huid van je baby smeert?

Deel deze blog!