Je baby wilt niet slapen? 12 originele slaaptips baby

12 slaaptips baby

Slaaptips voor baby’s. De afgelopen decennia zijn er vele boeken geschreven met allerlei opinies, visies en inzichten over het op de juiste manier omgaan met een baby. Door de wirwar aan informatie kunnen ouders onzeker  worden. En dat maakt het voor ouders lastiger om op hun intuïtie te durven vertrouwen.

Aan het vertrouwen op je intuïtie hechten wij veel waarde. Welke handeling op welk moment het meest adequaat is, is namelijk niet eenduidig en is afhankelijk van verschillende (omgevings-)factoren. Ook speelt de leeftijd een rol en huilt de ene baby meer dan de andere. Hieronder aan aantal slaaptips. Pas vooral die tips toe die voor jou goed voelen.

1 Communiceren met je baby geeft rust en duidelijkheid!

Vertel de baby dat het tijd is om te gaan slapen. Stel de baby hierbij gerust en vertel dat het veilig is en dat je er weer bent zodra hij of zij wakker is. Vertel hem wat er gaat gebeuren en wat je gaat doen.
Ze begrijpen misschien de woorden niet, maar wel de boodschap die je uitstraalt via je stem, je blik in je ogen, je houding en je gevoelens daarbij. Tegen baby’s kun je niet liegen. Ze zien je zoals je werkelijk bent en reageren daarop. Mens en dier worden geboren met het vermogen om de boodschappen van hun soortgenoten te begrijpen. Dit begrijpen is niet aan woorden gebonden.

2 Pas op dat je jouw baby niet gaat spiegelen

Als een baby huilt of onrustig is, hebben ouders vaak de neiging die onrust te spiegelen door zelf onrustig te worden. De kunst is nu juist om zelf rustig te blijven en vooral in een rustig tempo te blijven masseren zodat je kindje jou gaat spiegelen.
Het is daarom belangrijk om zelf innerlijk rustig te blijven. Hierdoor voel je intuïtief ook beter waaraan het kindje behoefte heeft en kun je daar je massage op aanpassen.
Een ontspanningsoefening samen met je baby kan hierbij helpen.

3 Babymassage

Baby’s gaan beter en dieper slapen na een massage. Babymassage heeft nog veel meer positieve effecten.

4 Welke voorwaarde zijn er nodig om goed te kunnen slapen

Waarom werkt een slaaplekker massage zo goed?

5 Maak een afspraak met een babyfluisteraar

Een babyfluisteraar (of iemand die readingen en healingen geeft) kan met jouw baby communiceren. Zelfs met het onderbewuste van jouw baby. Een hele mooi manier dus om erachter te komen waarom jouw baby niet alleen wil slapen. Tevens kan er gekeken worden of jouw baby wellicht een onverwerkte emotie van jou oppikt. In dat geval kan de therapeut die bij jou helen en zal je kindje deze emoties niet meer spiegelen.

Hou je baby veel vast bij ‘de stuit’ (kontje). Dit zorgt ervoor dat de basis-energie gesteund wordt en dit geeft ook rust en stabiliteit

6 Zorg voor vast slaapritueel

Een slaapritueel bereidt een baby voor op het slapen gaan. Een slaapritueel maakt de overgang van waak naar slaap wat rustiger en herkenbaar. Door steeds hetzelfde ritueel uit te voeren, zal je baby weten wat er komen gaat. Dit geeft houvast en een veilig gevoel.
Een pasgeboren baby heeft nog geen slaapritueel nodig. Maar met een paar maanden oude baby kun je dit al best doen. De slaaplekker massage is een heel mooi en waardevol voorbeeld van een slaapritueel.

7 Zorg voor rust, regelmaat en voorspelbaarheid

Zorg te allen tijde voor rust, regelmaat en voorspelbaarheid. Hiermee voorkom je dat de baby overprikkeld is aan het eind van de dag. Een baby die overprikkeld is heeft over het algemeen veel meer moeite met in slaap vallen. Ook bij het slapen is rust, regelmaat en voorspelbaarheid een belangrijk aspect. Op die manier zullen baby’s minder huilen en beter slapen.
Een boektip: Regelmaat brengt rust door Ria Blom 

8 Een tip is om regelmatig tegen je baby te zeggen:

‘Ik ben jouw moeder en jij bent mijn zoon/dochter.
Ik ben blij met jouw komst en ik hou van jou.’

Hierdoor zet je de plekken van jou en je baby liefdevol en duidelijk neer en mag je kind zijn eigen plek in gaan nemen, los van wat hij of zij van anderen voelt en draagt.

Tekst: Annemiek Verhoeff – Vlinders in mijn buik

9 Waarom helpt veel lichamelijk contact belangrijk op de momenten dat je baby niet slaapt?

Veel huilen en weinig slapen kan een uiting zijn van een diepgaand verlangen aan (lichamelijk) contact, geborgenheid en nabijheid. Want baby’s zijn kwetsbaar en krachtig tegelijk. Ze zijn kwetsbaar in de afhankelijkheid van volwassenen voor het vervullen van hun levensbehoeften, echter wanneer hun behoeften onvoldoende bevredigd worden zijn ze enorm krachtig in het opeisen van vervulling.

Ter illustratie: In het gezin van Josje werd ik als deBabycoach gevraagd mee te komen denken. Josje was nu 4 maanden en het huilen nam toe, terwijl het slapen afnam. De moeder van Josje vertelde dat ze het kind probeerde duidelijkheid te bieden door een voorspelbaar ritme aan te houden: slapen,
voeden, spelen, slapen. Toen ik haar vroeg: “En wanneer wordt Josje geknuffeld?”, zei moeder: “Als ze huilt dan hou ik haar vast.” Een logische redenering, want als Josje stil was leek dat het uitgelezen moment om haar gerust in bed te leggen. Helaas was Josjes ‘nabijheidsbehoefte’ onvoldoende vervuld. En zo krachtig als Josje was huilde ze, om er zo zelf voor te zorgen dat ook de behoefte aan ‘gedragen worden’ vervuld werd.

Tekst:;Meta Kierkels – initiatiefneemster van deBabycoach®

10 Luister samen naar het liedje “lief mooi kindje’

Veel baby’s zijn er al blij en rustig van geworden en zijn beter gaan slapen. Het kan diepe lagen raken en heeft een helende werking. Door dit liedje voor je kindje te zingen geef je het een warm welkom en help je het contact te houden met zijn oorsprong.
Op de website www.liefmooikindje.nl lees je alles over de toepassing, werking en achtergrond van het liedje. Ook kun je daar samen met je kindje het liedje luisteren.

LIEDJE LIEF MOOI KINDJE
Wijs: Vader Jacob, alle regels 2x zingen

Lief mooi kindje,
uit het Licht,
kom je nu op aarde.
Straal jouw Licht!

Jij bent veilig,
in jouw lijf.
Voel maar wat je voelt daar.
Jij bent jij!

Jij mag blij zijn.
Laat maar los,
dat wat niet van jou is.
Jij bent vrij!

© 2012, Marline Wieggers-Schreuder

baby wil niet slapen

11 Laat een baby nooit even huilen als je er niet achter staat

Een baby of huilbaby laten huilen heeft geen zin als je er niet achter staat. Als de ouder de baby in bed legt met gevoelens zoals: ‘wat zielig’, ‘kan ik dit wel doen’, dan zal de baby dat aanvoelen en angstig worden. De baby voelt dat zijn ouder iets doet waar ze eigenlijk niet helemaal achter staat. Dit kan de baby een onveilig gevoel geven, wat de onrust verder zal doen toenemen.

Ook interessant!
Wat doet een docent Babymassage?

Welke impact en taken heeft een A-level Babymassage docent?

babymassage en intuïtief masseren

De baby geniet langer en intenser als je naar je intuïtie luistert!

5 onderzoeken babymassage

5 bijzondere onderzoeken naar Babymassage

Deel deze blog!