Babymassage bevordert de ontwikkeling van de tastzin

Babymassage stimuleert de tastzin

De huid is het grootste tastzintuig van de mens. Het is een van de gevoeligste organen. Elke centimeter van onze huid zit vol met zenuwuiteinden die belangrijke informatie, bijvoorbeeld aanraking, warmte en pijn doorspelen aan onze hersenen. Dat is belangrijk want als de baby kou ervaart dan zal hij gaan huilen zodat de ouders in actie zullen komen.
Tegelijkertijd is de huid ook de reflectie van onze innerlijke gevoelens, denk aan kippenvel krijgen, blozen of zweten.
Dit zintuig komt in de baarmoeder het eerst tot ontwikkeling. Een van de wetten van de embryonale ontwikkeling is dat een functie belangrijker is naarmate hij vroeger optreedt. Bij de geboorte is de tastzin van de baby al erg goed ontwikkeld. Dat is heel belangrijk voor de baby, omdat het zicht en gehoor nog niet honderd procent zijn ontwikkeld. 

Een baby is daarom vooral op tast en aanrakingen gericht. Want als je goed kijkt naar een baby, zie je dat bijna alles via de tast gebeurt; hij zoekt naar de tepel, pakt je vinger vast of wordt rustig bij aanraking én hij voelt hoe je hem draagt en of hij bijvoorbeeld welkom is.

Babymassage stimuleert de tastzin

Als een baby gemasseerd wordt dan wordt hij zich meer bewust van zijn lichaam. Hij leert de grenzen van zijn eigen lichaam kennen. Stapje voor stapje gaat hij ontdekken dat hij beentjes, armpjes en handjes heeft. Voor een baby is dit allemaal nieuw. Door tastzin kan de baby zijn nieuwe wereld leren kennen.
Babymassage is een van de beste manieren om de essentiële behoefte aan lichamelijk contact van de baby te bevredigen. Baby’s hebben huidhonger.
Babymassage heeft een positieve uitwerking op meerdere lichaamsfuncties want door liefdevolle aanraking komen de hormonen oxytocine en serotonine vrij. Deze hebben invloed op de stresshormonen adrenaline en cortisol. Het schijnt dat een dikke knuffel van 20 seconden al oxytocine vrijmaakt. En Babymassage is ook een manier om aandacht en liefde te geven en de baby vertrouwen en een gevoel van rust en veiligheid te geven.

Geniet van lichamelijk contact

In onze westerse wereld zijn we een beetje kwijt hoe belangrijk lichamelijk contact is. Misschien is dat ontstaan door de vroegere invloed van de kerk. Aanraking werd in verband gebracht met seksualiteit en zodoende als een zonde gezien.
Om optimaal te kunnen genieten van een massage is het belangrijk dat je van binnen vrij bent van schaamte en opgelegde denkbeelden, en een goede relatie hebt met je eigen lichaam.
Ouders die een liefdevolle, warme opvoeding hebben gehad met voldoende fysiek contact, strelen, liefkozen en wiegen hun baby meestal vanzelf!

Ook interessant!
Baby in buik zwanger

Verklein de overgang van buik naar grotemensenwereld

Wat doet een docent Babymassage?

Welke impact en taken heeft een A-level Babymassage docent?

Masseer de baby vanuit je hart! Maak meer impact.

Deel deze blog!