Babymassage

Baby’s verlangen naar geborgenheid en lichamelijke warmte. Na een veilig en vertrouwd verblijf van negen maanden in de moederschoot, lig je plotseling in een vrolijke kinderkamer. Toch blijft de behoefte aan intimiteit en lichamelijk contact onverminderd bestaan.

Tijdens de massage communiceren je handen als het ware met de baby. Deze aanraking versterkt de onderlinge band en de liefde tussen ouder en kind. Er ontstaat een basis van vertrouwen en ontspanning die een goede voedingsbodem vormt voor de baby om mee op te groeien. Babymassage is daarom zeer waardevol voor zowel ouder als kind. Naast het feit dat babymassage erg ontspannen en plezierig is, kan de massage ook erg nuttig zijn voor baby’s met darmkrampjes, baby’s die overstrekken, onrustig zijn of veel huilen. Ook voor couveusekinderen en baby’s die door ziekte een tijd het contact met de ouders hebben gemist is babymassage erg goed. Babymassage heeft veel waardevolle positieve effecten.

Shantala babymassage
Deze techniek is ontdekt door de Franse arts Frederick Leboyer, bekent van zijn baanbrekend werk in de verloskunde en kindvriendelijke bevallingen. In een sloppenwijk in India kwam hij in contact met moeder Shantaladie haar kindje masseerde, zoals zij dat geleerd had van haar moeder. In India is het al eeuwen lang heel normaal om baby’s vanaf een paar weken na de geboorte dagelijks te masseren.

Terug in Frankrijk maakte hij een studie van de manier van masseren door Shantala en introduceerde de Shantala babymassage wereldwijd. Als respect naar moeder Shantala vernoemde hij deze manier van babymassage naar haar.

Ik ben van mening dat ouders in het Westen, naast alle hygiënische verworvenheden van de moderne tijd, hun kinderen ook deze warmte en geborgenheid zouden moeten geven.

Is het reëel om een massage uit een totaal andere cultuur zonder aanpassingen in Nederland te integreren? Nee, dat vind ik niet. Lees snel meer…

Het principe van Shantala babymassage


Shantala babymassage is gebaseerd op een warme, constante aanraking van een baby die ritmisch wordt uitgevoerd. De massagetechnieken beslaan het volledige lijfje van een baby. Belangrijk bij de Shantala babymassage is dat de technieken met volle aandacht worden uitgevoerd. Babymassage is een gerichte aanraking van een baby, dus iets anders dan aaien of strelen (een te zachte aanraking kan een baby juist onrustig maken). Masseren is doortastend met een liefdevol gevoel aanraken.

Cursus babymassage

Op vele plaatsen in Nederland wordt de cursus babymassage aangeboden. Het leren massseren van je baby is heel waardevol voor ouders. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de effecten van babymassage. Een overzicht van alle docenten babymassage vind je in het RGDB. Dit zijn meestal 4 à 5 lessen van 1½ à 2 uur. Vanaf 6 weken tot ongeveer 9 maanden is het mogelijk om samen met een baby deel te nemen aan een cursus babymassage. Liever niet eerder dan 6 weken omdat een baby na de geboorte moet wennen aan de vele nieuwe indrukken. De babymassage kan zeker in deze drukke tijd, bijdragen aan een

gevoelsmatige goede start voor ouders en kind.

Tijdens deze cursus wordt de kennis van het masseren overgebracht en geoefend. Naast de massage worden er tijdens de cursus ook diverse onderwerpen besproken die te maken hebben met het zo ontspannen mogelijk omgaan met je baby. Hierbij valt te denken aan informatie over til- en draagtechnieken, informatie over darmkrampjes en informatie over de lichaamstaal. Daarnaast is er tijdens een cursus ook voldoende ruimte voor het uitwisselen van ervaringen tussen de ouders. Een overzicht van alle cursussen babymassage in Nederland vind je op deze site.

Wil je zelf docent worden? Volg dan de bijzonder opleiding docent babymassage bij Babymassage Nederland!

Gratis les babymassage!

Ook interessant!

Gratis online proefles docent babymassage

Wat staat er in de online proefles? E-books, een massagetechniek, een oefening voor baby’s met een voorkeurshouding, videolessen, opdrachten en praktijkverslagen.

Ja, ik doe mee met de gratis online proefles

Massage olie – Ben jij je bewust van wat je op de huid van je baby smeert?

Gelukkig worden we allemaal steeds bewuster van onze gezondheid. We doen aan sport of bijvoorbeeld yoga en eten steeds gezonder.
Daar hoort natuurlijk ook bij dat we een verantwoordelijke keuze maken voor wat betreft het gebruik van oliën.
Veel ouders staan nog niet voldoende stil bij wat ze op het huidje van hun baby smeren.

Lees verder

Intuïtief aanvoelen wat een baby nodig heeft, hoe doe ik dat?

Dat is makkelijker dan je denkt. Stel dat je baby begint te huilen. Wat is dan jouw allereerste emotionele reactie die je voelde? Welk gevoel krijg je bij het zien van het huilen van je baby. Dat eerste gevoel klopt.
Daarna gaat ons hoofd alles beredeneren.

Lees verder
Contact: 0642501298