Ben jij je bewust van wat je op de huid van je baby smeert?

welke massage olie voor baby's

Welke massage olie kun je het beste voor baby’s gebruiken? Gelukkig worden we allemaal steeds bewuster van onze gezondheid. We doen aan sport of bijvoorbeeld yoga en eten steeds gezonder. Daar hoort natuurlijk ook bij dat we een verantwoordelijke keuze maken voor wat betreft het gebruik van oliën. 

Waarom voorzichtig zijn met welke olie we op een babyhuidje smeren?

De babyhuid is nog niet volledig ontwikkeld en is daarom heel kwetsbaar. De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. De huid beschermt ons tegen o.a. uitdroging en houdt bacteriën tegen. Bij de babyhuid werkt de beschermende laag nog niet zoals die bij volwassenen werkt.

De opperhuid van baby’s is maar liefst vier tot vijf keer dunner dan die van een volwassen huid. De huidcellen zitten bij een baby nog niet zo dicht op elkaar als bij een volwassene. De babyhuid is dus nog heel ‘open’. Dat is de reden dat je heel voorzichtig moet zijn met wat je op de huid van je baby smeert.

Veel babymassageoliën bevatten chemische stoffen. Dat kan een allergie veroorzaken. Een allergie ontstaat niet altijd direct. Soms zijn de effecten pas op langere termijn zichtbaar.

9 belangrijk punten die je moet weten voordat je een babymassageolie koopt!

1 Koop altijd een plantaardige olie

Gebruik voor baby’s altijd plantaardige olie. Plantaardige olie wordt geperst uit zongerijpte vruchten en zaden van planten. Geschikte oliën zijn o.a. :

  • Perzikpitolie
  • Kokosolie
  • Tarwekiemolie
  • Druivenpitolie
  • Katoenzaad olie
  • Pruimenpitolie
  • Saffloer (zaad) olie

en

  • Shea butter

2 Koop bijvoorkeur biologische olie

Biologische landbouw maakt gebruik van natuurlijke technieken om ongedierte en bijvoorbeeld onkruid te bestrijden.
Er zitten geen synthetische en chemische stoffen in de olie. Uiteraard is dit een gezondere keuze voor je baby en natuurlijk ook beter voor onze planeet. Wil je er zeker van zijn dat de olie 100% biologisch is? Koop dan een olie die hiervoor gecertificeerd is.

3 Welke plantaardige olie kun je beter niet gebruiken?

Amandel- , witte noten-, sesam- en jojoba-olie staan op de wetenschappelijk bewezen lijst dat die op korte of lange termijn blijvende irritaties of allergieën kunnen ontwikkelen (bron: cosmetic valley / Skin Haptics).

4 Niet alle plantaardige olie is geschikt

Ik hoor en lees vaak dat je in principe met elke olie kan masseren. Dus ook zonnebloemolie of olijfolie uit je keuken. Dat raad ik niet aan. De olie die in onze keuken staat zijn vaak erg vet en kunnen de poriën van de babyhuid verstoppen.

5 Een natuurlijke olie is niet altijd natuurlijk…

Wanneer is een olie natuurlijk? Als er slechts één ingrediënt in de olie zit dat natuurlijk is, dan mag de fabrikant al ‘natuurlijke olie’ op het etiket vermelden. Dat is natuurlijk heel misleidend. Vraag dus altijd even (of kijk op internet) hoeveel procent van de totale ingrediënten van natuurlijke oorsprong is.

6 Gebruik alleen koudgeperste olie

Eerste persing: de beste olie wordt uit de eerste koude persing gewonnen. Bij het persen komen de sappen, water en olie, vrij. Door dit product te centrifugeren wordt het water gescheiden van de olie. Dit noem je de eerste persing. Hier wordt nauwelijks warmte bij gebruikt, vandaar dat ook wel over koude persing wordt gesproken.
Tweede persing: de vruchtenpulp die na de 1e persing overblijft kan, wanneer het verhit wordt, nog een keer worden geperst.
Derde persing: met oplosmiddelen of andere middelen kan er een laatste beetje olie uit de restanten van de 2e persing worden gehaald.
Met elke persing neem de kwaliteit af.

7 Koop een olie zonder synthetische geur (parfum)

Koop altijd een olie zonder parfum. Parfum kan een allergische reactie veroorzaken.
Natuurlijk geuren zijn wel ‘veilig’, zoals bloemen en kruiden (geen etherische olie!!!).
Diverse andere namen voor parfum zijn: perfume, perubalsum, fragrance

8 Koop een olie zonder etherische olie

Koop altijd een olie zonder etherische olie. De meningen over het gebruik van etherische olie lopen erg uiteen. Nieuw onderzoek toont aan dat het gebruik van etherische olie bij baby’s een allergie kan veroorzaken (bron:Skin Haptics).

9 Kies bij voorkeur een olie in een verpakking die geen licht door laat

Vaak zit olie in een doorzichtige kunststof flacon wat wel erg leuk overkomt maar handig is het niet.
Je kunt olie het beste op een donkere plekbewaren, de kwaliteit blijft dan het beste bewaard. Ik vind het erg fijn als olie  in een flacon zit die geen licht doorlaat. Ik vergeet namelijk nog wel eens om de olie op een donkere plek te zetten. Bewaar olie in een goed afgesloten, donkere fles of op een donkere plek. 

Waarom gebruik je olie als je een baby masseert?

Olie gebruiken we als tussenstof. Op deze manier kan je gemakkelijk zachte en vloeiende bewegingen maken. Je handen moeten gemakkelijk en zonder weerstand over de huid kunnen glijden.

Hoe kun je een baby het best inoliën?

Je wilt natuurlijk niet dat jouw baby schrikt als je de olie op zijn huid giet. Ook wil je niet dat het inoliën de ontspanning doorbreekt. Binnenkort volgt hier een video waarin ik je alles exact uitleg.

Hoe vaak mag ik mijn baby masseren met olie?

Vanaf zes weken kun jij je baby dagelijks met olie masseren. Het is wel belangrijk dat je een goede olie gebruikt. De olie zal dan het huidje van je baby voeden en de huid verbeteren. Er zitten erg veel vitamines en mineralen in goede olie zoals eerder beschreven.

Het is wel belangrijk dat je niet te veel en/of een te vette olie gebruikt, want dan kunnen de poriën van je baby verstopt raken. Hierdoor kunnen allergieën ontstaan.

Ik ben enorm enthousiast over de massage olie van Skinhaptics.

Ook interessant!
Babymassage cursus ouders

Ben je ouder en wil je een cursus Babymassage volgen?

Baby in buik zwanger

Verklein de overgang van buik naar grotemensenwereld

5 reden waarom babymassage ontspant

5 keigoede redenen waarom babymassage ontspant

Deel deze blog!